https://www.gerb.bg/bg

Спихва ли се парадът на Червения площад?

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Парадът на Червения площад на 9 май 2022 г. ще бъде още по-малък, отколкото преди година. Ще има по-малко хора, а и по-малко техника.

Руското министерство на отбраната публикува заповедта за колоните, от която става ясно, че и някои видове военна техника, участвали в парада през 2021 г., също няма да бъдат показани на Червения площад.

Наблюдатели на войната в Украйна открояват именно датата 9 май като крайъгълна, тъй като руският президент Владимир Путин се стреми към някакъв успех в кампания, която продължава повече от два месеца, за да може тържествено да обяви победа именно на Червения площад в Москва. Припомняме, че датата 9 май и плановете на Путин за Украйна след анексирането на Крим бе посочвана от Украйна още през 2015 г.

Известно е също така, че нито един чуждестранен лидер няма да дойде в Москва за тазгодишния парад по случай Деня на победата. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви вчера, че чуждестранни лидери, включително и Александър Лукашенко, не са поканени на тазгодишните тържества по случай Деня на победата, тъй като не се отбелязва юбилей. BBC отбелязва, че и миналата година – също неюбилейна дата – на парада е присъствал президентът на Таджикистан Емомали Рахмон.

По данни на Министерството на отбраната около 10 000 души, сред които и деца от паравоенното движение „Юнармия“ и служители на Министерството на извънредните ситуации, ще преминат пеша по Червения площад. Това е с 2000 по-малко в сравнение с миналата година.

Според информацията за състава на парадните колони тази година ще участват 129 военни машини, за сравнение през 2021 г. – 191 военни машини. Авиационната част на парада тази година ще бъде с един самолет повече – 77 самолета и хеликоптера.

На Червения площад няма да дефилират танковете Т-80БВМ, тежките огнехвъргачки ТОС-1А „Солнтепек“, зенитната система „Панцир-С“, както и всички превозни средства на „Росгвардия“.

Танковете Т-80ВВМ, огнехвъргачните системи „Солнцепек“ и зенитните системи „Панцир-С“ са били наблюдавани в Украйна, където са участвали в бойни операции.

Не са известни причините, поради които парадът през 2022 г. ще бъде по-малоброен. Министерството на отбраната отбелязва, че публикуваната в петък информация за състава на парадните колони съответства на плановете за парада към 29 април.

По традиция в проявата също така ще се включат и шестващите със снимки и портрети на загинали във ВСВ „Безсмъртният полк“, инициатива, която Русия последователно се опитва да изнесе и в други страни, предимно от бившия съветски блок.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Нападение с нож в Швейцария

В сряда следобед в град Зофинген в Северна Швейцария...

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, изрази публично...

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Агенция Франс прес, позовавайки се на анонимни европейски дипломатически...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Полските фермери протестират срещу екологичните разпоредби на ЕС

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на полската столица Варшава...

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на СРП

Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура,...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

България не приема изявления и поведение, които противоречат както...

„Мис Силикон“ Анна-Мария Чернева: Не мечтая за дете. Готова съм за още силикон в гърдите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=rwdM2LK7vQs&pp=ygUIbmV3czI0LTc%3D Тя е водеща, тя е и танцьор и носител...

Предлагат улица в столичния кв. „Манастирски ливади“ да носи името на Джони Пенков

Кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов предложи на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg