https://www.gerb.bg/bg

Славов призова депутатите да погледнат извън димната завеса на джендър идеологията (ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Атанас Славов се надява депутатите да спрат с истериите за джендър идеология, тъй като зад димната завеса се крият много по-сериозни проблеми, свързани с домашното насилие.

Коментарът си Славов направи по време на извънредното заседание на Комисията по правни въпроси в Народното събрание, където народните представители ще разгледат промени в Наказателния кодекс, промени в Закона за домашното насилие и ветото на президента върху Закона за съдебната власт, касаещ механизма за разследване на главния прокурор.

В законопроекта за промени в Наказателния кодекс се предвижда при нанасяне на средна телесна повреда наказанието да е до осем години затвор при сегашни шест. Предвижда се и две години затвор при лека телесна повреда, без право на пробация, както и глоба от 500 до 1000 лв.

Позицията на Министерство на правосъдието е да има прецизиране на санкциите за различните видове телесни повреди, но и квалифициращи принципи за качество на жертвите и деянията, които попадат във формулата „домашно насилие“. Промените обаче не трябва да останат само на законодателно ниво, настоя правосъдният министър.

Той увери, че след като бъде направен анализ и бъде разширено понятието за лека телесна повреда, ще бъдат направени предложения за промени в необходимите закони.

Славов се надява изпълнителната власт да предложи и нови мерки, свързани с психологическа подкрепа на жертвите на домашна насилие, осигуряване на правна помощ и подобряване на обучението на служителите на МВР. Той счита, че е важно, че Народното събрание реагира бързо на тежкия случай в Стара Загора. Институциите в известна степен закъсняха с реакцията си, но генерираната подкрепа дава надежда, че може да има устойчива промяна, сигурен е Славов.

Снимка: БГНЕС

От своя страна депутатът от ДПС Хамид Хамид запита дали народните представители щели да са в законодателния орган, ако съдия Татяна Гьонева направила правилната квалификация за „лека телесна повреда“, спрямо извършителя на престъплението, обезобразил момичето в Стара Загора с макетно ножче. ДПС ще подкрепят санкциите, докато преценката на съдиите стане адекватна съдебна практика. Случаите са много и трябва да направим така, че съдът да налага адекватни наказания, спрямо случаите на лека, средна или тежка телесна повреда, подчерта Хамид.

Гаврата дойде от грешното прилагане на текстовете от Наказателния кодекс от страна на съдия Татяна Гьонева„, отсече Хамид Хамид.

Депутатът от ГЕРБ/СДС Рая Назарян посочи, че 400 шева са средна телесна повреда и това престъпление не може да се квалифицира като „лека телесна повреда“. Съдът трябва да има независимост, но трябва да се постави къде е мястото на законодателния орган, настоя тя.

Мирослав Иванов от ПП/ДБ не е съгласен с тезата, че повишавайки наказанията в Наказателния кодекс ще се наложи някакъв модел на поведение на съдиите. Конкретните промени, които се предвиждат в НК са необходими, но целеният ефект е превенция на подобни прояви на домашно насилие, каза Иванов.

ПГ на ПП/ДБ ще подкрепи предложените промени в Наказателния кодекс.

След около 3 часа дебати, народните представители гласуваха с 19 гласа „За“, без „против“ и „въздържали се“.

В Нaказателния кодекс се предлага да бъдат завишени наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект на ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС и ДПС. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. При лека телесна повреда се предлага наказанието да е две години затвор без право на пробация, а глобата да бъде завишена от 500 до 1000 лева. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в Закона за защита от домашно насилие.

От парламентарната група на „Възраждане“ също предложиха промени в Наказателния кодекс, които предвиждат да има долен праг от три месеца при тези наказания за лека и средна телесна повреда. Депутатите подкрепиха предложението на формацията на Костадин Костадинов, като гласуваха със 17 гласа „За“, 3 гласа „против“ и без „въздържали се“.

Омбудсманът Диана Ковачева предлага да има нов състав на престъпления за изтезание и нечовешко отношение. „Това са престъпления, които смазват човешкото достойнство и това много пъти бе посочвано като упрек към България. Изтезанията разрушават човешкото достойнство по-брутално от обидата и клеветата, които са инкриминирани„, обясни Ковачева.

В контекста на дебатите бившият правосъден министър и настоящ народен представител от ПП/ДБ Надежда Йорданова заяви, че нито една наказателна мярка не е достатъчна, а са нужни комплекс от мерки. Времето ще покаже колко са ефективни, но има още много законодателна работа, за да може законите от гледна точка на Наказателния кодекс и другите закони, да отговорят на съвременните обществени отношения, настоя тя.

Йорданова призова промените в Наказателния кодекс да не са кръпка върху кръпка, а да се изработи систематичен подход срещу домашното насилие.

Хамид Хамид заяви, че това, което може да направи Народното събрание е да въведе повече контрол върху съдиите и прокуратурата, а не да има дава повече свобода. 

Какво означава да не споменаваме имената на магистратите? Да се извиним на съдия Гьонева, че не си е свършила работата и вдигна цяла България на крак ли? Нека да не се крием зад гърба на Народното събрание„, призова още той.

Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ добави, че се влиза в стар порочен кръг, в който набързо и на коляно ще се увеличат наказанията за лека и средна телесна повреда. „Ще вдигнем наказанията пожарникарски, но няма да сме поправили нищо“, посочи Караджов. ПГ на ИТН ще направят предложения между първо и второ четене в Наказателния кодекс и в Закона за домашното насилие.

Караджов смята, че ще се отвори кутията на Пандора и накрая в море от емоции ще се приемат неща под натиск и емоции, в Наказателния кодекс.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова декларира, че формацията на Бойко Борисов ще подкрепи предложенията на „Възраждане“ за промени в Наказателния кодекс.

Независимият депутат Радостин Василев заяви, че с общия законопроект на ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС и ДПС, касаещ промените в Наказателния кодекс, формациите на Кирил Петков и Бойко Борисов, черпят политически дивиденти от човешката трагедия. Той определи законопроекта като лобистки и няма да го подкрепи.

Припомняме, че във вторник президентът Румен Радев наложи вето над промените в ЗСВ, а парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ внесоха законопроекти за изменения в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашно насилие, които предвиждат домашното насилие да се наказва и при интимна връзка, а наказанията за причиняване на лека и средна телесна повреда да бъдат увеличени. Повод за предложените промени са поредните случаи на насилие над жени, най-драстичният от които е зверството в Стара Загора над 18-годишната Дебора. В тази връзка председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента на 7 август за първо гласуване внесените законови промени и ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт. Затова и Правната комисия се събра днес да разгледа текстовете преди парламентарната сесия.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Азербайджан може да доставя и още природен газ за България и региона

Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за...

„Хамас“ прекратява огъня (ВИДЕО)

Движението "Хамас" заяви, че ръководството му е приело условията,...

Иран освободи екипажа на португалския кораб, свързан с Израел

Хосеин Амирабдолахян, външен министър на Иран Иран освободи екипажа на...

Младеж от остров Крит остана без пръсти на ръката си след игра с пиратка на Великден

По време на Великденските тържества гърците не се отказват...

Русия съобщи за напредък в Харковска област

Втора въздушна тревога за този ден

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg