https://www.gerb.bg/bg

Северодонецк е взет частично под руски контрол

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Според ръководителя на областната администрация на Луганска област Сергей Гайдай част от Северодонецк е под контрола на руските войски, но няма заплаха от обкръжаване на града, информира руската служба на Би Би Си.

Цялата територия на Луганска област, контролирана от Украйна, е под постоянни обстрели, в самия Северодонецк се водят улични боеве, по време на които украинските войски се опитват да изтласкат врага към покрайнините на града, казва Гайдай.

Според него руските военни продължават да щурмуват и районите на Золотое, Тошкивка, Камишевахи и Нирково в Луганска област.

„Руските войски не успяха да овладеят магистралата Лисичанск-Бахмут, но тя е силно обстрелвана и движението по нея е опасно,“ съобщава още Гайдай.

Според него през последните 24 часа са отбити осем руски атаки, унищожени са един танк, четири артилерийски системи, пет бронирани машини и друго оборудване.

Гайдай съобщи и за обстрела на автомобил с френски журналисти, които възнамерявали да заснемат евакуацията на цивилни. В резултат на това загина един френски репортер, а трима придружаващи го бяха ранени.

Според Гайдай е невъзможно да се назове броят на убитите в районите на града, завзети от руските войски.

„Вчера в Лисичанск руснаците стреляха по кола с френски журналисти“, каза той. „Мъж загина на място. Още трима души, включително придружаващите го, бяха ранени. Тялото на друг мъртъв мъж беше намерено близо до къщата му в Лисичанск. Ранена е жена в Золотое.“

Според последни информаци Луганска област е почти напълно превзета от руските сили и проруските сепаратисти, а в град Северодонецк, който е останал последното гнездо на украинска съпротива се водят улични боеве.

Освобождаването на украинския регион Донбас е „безусловен приоритет“ за Москва, докато други украински територии трябва сами да решават бъдещето си. Това заяви в неделя руският външен министър Сергей Лавров в интервю за френския телевизионен канал TF1.

Той повтори твърденията на Москва, че нейната „специална военна операция“ в Украйна е да демилитаризира съседа си след вълни от разширяване на НАТО на изток и да я очисти от това, което тя вижда като „нацистки“ национализъм. Киев и западните страни виждат тези твърдения като неоснователен предлог за заграбване на земя.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хусите са атакували американски военен кораб в Червено море

Йеменските хуси съобщиха в сряда, че са атакували американски...

Володимир Зеленски: Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си

Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си...

Валентин Колев: Нелепи са твърденията, че цената на тока ще скочи от 1 юли

Твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg