Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Със сигнал в прокуратурата „Гробищни паркове“ в София прекратяват търговията с камъни, пръст и кости

Снимка: (архив) БГНЕС

Днес е подаден сигнал в прокуратурата като край на промоцията на търговия с кости, камъни и кръв. Звучи силно, но зад всяка една дума стои тежест, която години наред е допускано да се върлува и да се поругава мястото за вечен покой на близките ни, което е превърнато в ад. Това заяви временно изпълняващ длъжността директор на ОП „Гробищни паркове“ Румен Димитров на брифинг в Столична община.

Установена е търговия с гробни места, опаковани при местене на костите на покойници от малки населени места, като така се придобиват места в гробищните паркове на София за продажба. Установен е също фрапиращ случай, в който кремирани хора са им „изразявани костите“ образно казано и са взимани гробни места с цел продажба и препродажба. Цената на място в Централни гробища, поради дефицита, е десетки пъти повече от цената, която по наредба се плаща към Столична община.

Димитров разчита на прокуратурата и институциите да си свършат работата и да дадат указание какво да се прави.

Той е заварил разградена и притеснителна за гражданите обстановка, рекетиране и търговия с камъни. На ден получава десетки жалби. Между 400% и 600% са се увеличили посегателствата с цел компрометиране. Румен Димитров се оплака, че е получил заплахи. Липсата на адекватна охрана на гробищните паркове позволява събирането на определени хора от престъпна група. Трябва да се установи кой е техният ръководител.

„Всичко, което трябва да бъде споделено с институциите и обществото, ще бъде споделено. Всичко, което може да бъде прекъснато, като незаконни практика, измама и грубо погазване на моралните норми, ще го прекъсна“, закани се Димитров. Той заяви, че събира данни за следващите нарушители и ще ги обявява, докато не се влезе в нормална форма на услуга.

Според него тепърва ще има много работа по казуса, защото трябва да се тръгне с прозрачност в управлението.

Приоритет и основна задача на Столична община са разширението на Бакърена фабрика, Малашевци и Централни гробища. Освен за гробно място, те са превърнати в сметища за къртене, чистене и извозване, което Румен Димитров няма да допусне.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Даниел Вълчев: Служебното правителство стана миш-маш

Вторачването в служебните правителства не е нещо много полезно...

Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България

Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса. Евродепутатите...

Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ за общо управление след изборите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ...

Предстоят разпити на Бойко Рашков и Асен Василев по аферата с митниците

Прокуратурата няма задача да омаскарява когото и да било....

Полша предрича неизбежно поражение на Русия при атака срещу НАТО

Руска атака срещу НАТО неизбежно ще завърши с поражение...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Румен Радев пусна Димитър Главчев и в МВнР

Държавният глава Румен Радев е подписал един указ за искането...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img