https://www.gerb.bg/bg

С 14 гласа „за“ ВСС се отказа да мисли кой е трябвало да избере Борислав Сарафов

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Пленумът на Висшия съдебен съвет не стигна до консенсус коя колегия е трябвало да избере Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор – дали прокурорската колегия на кадровия орган или самият пленум.

Кадровиците гласуваха с 14 гласа „за“ и глас против на Атанаска Дишева и прекратиха близо тричасовия си дебат по темата.

Правосъдният министър Атанас Славов остана доволен от така проведения дебат, чиито мнения на магистратите били и в едната и в другата посока.

Освен кой орган е легитимен да избере изпълняващ длъжността главен прокурор – дали прокурорската колегия или пленума на кадровия орган, магистратите се скараха и затова кога е трябвало да бъде свикан пленумът на ВСС – дали веднага след подписването на указа за уволнението на досегашния главен прокурор Иван Гешев или в следващите ден или два.

Според председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пътят за оспорването на решението на прокурорската колегия е пред Върховния административен съд. Пълномощията на пленума на ВСС касаят организационната дейност на съдебната власт, избор и освобождаване на ВКС, ВАС и главният процедура.

Според него прокурорската колегия на ВСС е била компетентна да избере Сарафов за и.д. главен прокурор. Празнина в закона няма, защото това е разписано в самия Закон за съдебната власт, обясни Чолаков.

Ако има сезиране на ВАС, то съдът ще каже дали изборът е бил легитимен или не е бил легитимен, подчерта Чолаков и добави, че кадровиците не би следвало да гласуват каквото и да било сега.

Цветинка Пашкунова е на мнение, че до избирането на нов главен прокурор (административен ръководител на прокуратурата), неговите правомощия и функции се заемат от и.д главен прокурор, който се избира или от прокурорска, или съдийска колегия. Само изборът на тримата големи – председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор остават в правомощията на пленума на ВСС.

Атанаска Дишева заяви, че в случаите, когато е налице предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор компетентен да определи и.д е пленумът на ВСС. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова е на мнение, че пленумът на ВСС е трябвало да избере Борислав Сарафов за и.д главен прокурор.

Според Калина Чапкънова и Огнян Дамянов изборът е работа на Прокурорската колегия, а Дамянов видя и опит за политическа намеса в опитите да се твърди, че прокурорската колегия на ВСС не е изпълнили легитимно правомощията си.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

В Тбилиси протестиращи изгориха руския флаг

В събота вечерта протестиращи в Тбилиси демонстративно изгориха руското знаме и...

Тялото на още един заложник е открито в Газа

Това е станало при операция на израелската армия

Първо в News24sofia.eu! Певецът Емрах лети с 220 км/ч! (ВИДЕО)

Това далеч не е първият път, в който младият изпълнител се хвали с високи скорости

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Камерън: Забраната за износ на оръжия за Израел ще укрепи „Хамас“

Спирането на британските продажби на оръжие на Израел, ако...

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за „чуждестранните агенти“

Днес Европейският съюз призова Грузия да оттегли своя спорен...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Галя Кондева освободи директора на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на "Здравната...

Кораб е ударен в Червено море

Той е претърпял леки щети

Васил Терзиев си взел поука от новото движение по Патриарха

"Отчетено е като комуникационна грешка - това, че анализ...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg