https://www.gerb.bg/bg

Русия забранява рекламите по сайтове на „чуждестранни агенти“

Снимка: Stock by Getty

Долната камара на руския парламент, Държавната дума, единодушно одобри в сряда законопроект, забраняващ рекламата в публикации от „чуждестранни агенти“, предава „Ройтерс“.

Новият закон ще забрани на всички руски граждани и компании да поставят реклами в уебсайтове, блогове, социални мрежи или всякакви други ресурси, докато тя навлиза в третата година от войната в Украйна.

Вячеслав Володин, председателят на Думата и близък съюзник на президента Владимир Путин, каза, че законът ще укрепи сигурността на Русия, тъй като тя се насочва към третата година от войната в Украйна.

Много от негодниците, получили тези пари, не крият, че са ги използвали за финансиране на киевския нацистки режим, който убива нашите войници, офицери и цивилни„, каза Володин. „Приемането на закона ще прекрати тази практика„.

Законопроектът също така забранява на определени чуждестранни агенти да поставят свои собствени „рекламни материали“, което се наказва с глоби и до две години затвор за повторно нарушение. Рекламодателите могат да понесат санкции, достигащи до 300 000 рубли (3000 евро).

Журналистката Катерина Гордеева, която води едно от най-популярните руски предавания в YouTube с 1,64 милиона абонати, написа в приложението за съобщения Telegram, че спира работата си поради закона.

Вече няма да можем да работим както преди„, каза Гордеева. „Разбира се, че ще търсим изход“.

През 2012 г. Русия прие първия си закон за чуждестранните агенти, който носи негативна конотация от съветската епоха и задължава както лицата, така и организациите да се идентифицират като чуждестранни агенти в социалните медии и в други публикации, както и ги излага на тежки изисквания за финансова отчетност.

Кремъл значително разшири закона, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г., маркирайки видни писатели, учени, бизнесмени и независими новинарски организации с етикета. Антикорупционната група „Вьорстка“ на критика на Кремъл Алексей Навални, който почина този месец, беше определена през 2019 г. за чуждестранен агент.

Около 406 лица се считат за „чуждестранни агенти“, според независимото информационно издание Vyorstka, което само по себе си е „чуждестранен агент“. Повече от 20% в момента са изправени пред наказателно преследване, според данни, публикувани от групата в сряда.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в Хърватия

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в северозападна Хърватия...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Балканите

"IT образованието определено се сблъсква с доста големи предизвикателства, тъй...

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчита...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за...

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg