Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Русия открила доказателства за украинска връзка в атентата край Москва

Снимка: EPA/VASILY PRUDNIKOV

Руските следователи са открили доказателства, че въоръжените мъже, които убиха над 140 души при нападение срещу концертна зала край Москва, са били свързани с „украински националисти“, съобщава „Ройтерс“.

От самото начало Москва заяви, че търси украинска връзка при атаката, въпреки че Киев отрече това, а отговорност за атентата пое екстремистката групировка „Ислямска държава“.

Днес Следственият комитет на Русия обяви за първи път, че е открил доказателства за украинска връзка, но само описва естеството им, без да ги публикува.

В резултат на работа със задържаните терористи, проучване на иззетите от тях технически средства и анализ на информация за финансови транзакции бяха получени доказателства за тяхната връзка с украинските националисти„, посочват руските следователи.

Отбелязва се, че нападателите са получили значителни суми в брой и криптовалута от Украйна и че е задържан друг заподозрян, замесен във финансиране на тероризма.

Единадесет души бяха арестувани през първите 24 часа след нападението миналия петък. Осем от тях, включително четиримата заподозрени стрелци, бяха оставени в предварителния арест. Седем са от Таджикистан, а осмият е от Киргизстан.

Преди атентата Съединените щати публично предупредиха, че са получили разузнавателна информация за възможно нападение от екстремисти в Русия. Американски служители твърдят, че зад атаката стои „Ислямска държава – Хорасан“ – афганистанският клон на групировката.

Според Москва обаче е подозрително, че САЩ са успели да назоват името на предполагаемия извършител толкова скоро след нападението.

По-рано тази седмица ръководителят на руската служба за сигурност ФСБ заяви – отново без да предостави доказателства – че смята, че Украйна, заедно със САЩ и Великобритания, са замесени.

Западни анализатори по сигурността посочват, че атаката повдига въпроси относно ресурсите и приоритетите на руските разузнавателни служби, които са били силно фокусирани върху войната в Украйна и необходимостта да се премахне опозицията срещу нея в Русия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

Китай се ядоса на „политическите манипулации“ на Германия

След ареста на предполагаем китайски шпионин

ЕЦТП обвинява МРРБ за снижени критерии за пътната маркировка в полза на частни фирми

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) изказва в свое...

Йотова се чуди защо постът на външния министър се обвързва с изборите зад граница

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи като "странно" обвързването на поста...

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img