Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Русия не вярва САЩ да склонят на таван върху цената на петрола до 30$

Снимка: Stock

Малко е вероятно Съединените щати да се съгласят с украинското предложение за сваляне на тавана на цените на руския петрол до 30 долара за барел, тъй като това ще разтърси световните енергийни пазари и ще навреди на икономиката на САЩ. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от „Ройтерс“.

След като Русия изпрати войски в Украйна през 2022 г., Западът се опита да срине руската икономика, като наложи безброй санкции и въведе таван от 60 долара за барел на руския петрол, който в момента се търгува на около 68 долара за барел.

Преди окончателно да бъде определена горна граница, украинският президент Володимир Зеленски настояваше за лимит между 30 и 40 долара за барел.

Таванът от 60 долара досега се поддържа въпреки колебанията в цената на петрола и призивите на някои страни за по-ниска горна граница, за да се ограничат допълнително приходите на Москва.

Съединените щати наложиха санкции на десетки танкери по подозрение, че превозват петрол над ценовия таван, договорен от Г-7, ЕС и Австралия.

Руският президент Владимир Путин твърди, че военновременната икономика на страната – която е нараснала с 3,6% през миналата година – процъфтява въпреки санкциите. Той изтъкна, че Русия – вторият по големина износител на петрол в света – има много купувачи за своя петрол.

Онзи ден прочетох, че Украйна се опитва да убеди Съединените щати да намалят тавана на цената на руския петрол до 30 долара за барел„, отбеляза Лавров. „Това минава всякакви граници„.

„Показателно е, че САЩ едва ли ще се съгласят с Украйна„, отбеляза Лавров. Според него подобно намаляване на горната граница би оказало сериозно въздействие както върху световния пазар на петрол, така и върху икономиката на САЩ.

Русия притежава над 5% от доказаните световни запаси от петрол и около 1/4 от доказаните световни запаси от природен газ, а ОПЕК, водена от Саудитска Арабия, контролира около 80% от световните петролни запаси.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

ЕС по пътя към нулеви емисии – задава се остър завой

Проблеми както по отношение на търсенето, така и по...

Хиляди на пореден протест срещу управляващите в Унгария

Искат реформа в мерките закрилата на детето

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Азия – най-засегнатият континент от климатични бедствия през 2023 г.

През миналата година Азия е била най-засегнатият регион в...

Даниел Вълчев: Служебното правителство стана миш-маш

Вторачването в служебните правителства не е нещо много полезно...

20 години затвор за Георги Семерджиев и на втора инстанция

И на втора инстанция 20 години затвор за Георги...

Нинова: И Главчев ли иска да пътува?

Дали Димитър Главчев или Даниел Митов е служебен външен...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ранени и загинали при пожар в ресторант в Индия

Пожарът е причинен от гръмнала газова бутилка

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img