Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Русия не иска помощ от Запада за разследването на атентата

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Никоя страна не е имунизирана срещу тероризма. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос дали е имало сериозен провал на службите за сигурност при предотвратяването на смъртоносната атака в концертна зала край Москва, съобщава „Ройтерс“.

При нападението – най-смъртоносното в Русия от две десетилетия насам след обсадата на училището в Беслан през 2004 г.- бяха убити 137 души, а други 182 бяха ранени.

Четирима мъже нахлуха в „Крокус сити хол“ в петък вечер и откриха огън по тълпата, след което подпалиха залата с 6200 места.

Президентът Владимир Путин се зарече в обръщение към нацията, че всички виновни ще бъдат наказани. Той посочи, че 11 души са били задържани, като четирима са се опитали да избягат в Украйна.

Днес Песков заяви, че е неуместно да се коментира дали за атаката е отговорна „Ислямска държава“, докато разследването продължава.

Разследването е в ход. Засега не са откроени абсолютно никакви версии„.

На въпрос дали такава смъртоносна атака, разиграла се в близост до руската столица, е провал за специалните служби, Песков подчерта, че емоциите са нагорещени, но никоя страна не е имунизирана.

За съжаление, нашият свят показва, че нито един град, никоя държава не може да бъде напълно имунизирана от заплахата от тероризъм„, отбеляза той и увери, че специалните служби работят неуморно, за да защитят Русия.

Борбата срещу тероризма е продължителен процес, който изисква пълно международно сътрудничество. Но, както виждате, в този най-сериозен период на конфронтация такова сътрудничество съвсем не се осъществява напълно„.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) – основният наследник на КГБ от съветската епоха, е една от най-мощните институции в Русия. От 2008 г. тя се ръководи от Александър Бортников, който информира Путин за хода на разследването след нападението.

Съединените щати заявиха, че са предупредили Русия преди две седмици за възможността от атака в Москва. Тази разузнавателна информация накара посолството на САЩ в Москва да издаде предупреждение, че „екстремистите имат предстоящи планове за атака.

Запитан дали руските служби за сигурност имат нужда от помощ от Запада, Песков отвърна: „Нашите специални служби работят самостоятелно, вече не може да става дума за никаква помощ„.

Песков отказа да коментира подробности от разузнаването.

Той обаче посочи, че в разговори с други лидери след атаката други държавни глави са предложили подобряване на международните усилия за борба с тероризма.

В социалните мрежи се разпространиха непроверени видеозаписи от разпитите на заподозрените, според които част от ухото на един от задържаните е отрязана и напъхана в устата му. Друг беше показан с вързани ръце и коса, хваната от разпитващ, трети бе разпитан в болничното легло.

Когато се явиха в съда вчера вечерта, единият беше с превръзка на ухото, друг – с натъртено лице, а трети беше по болничен халат.

Оставям този въпрос без отговор„, отвърна Песков на въпрос за евентуални посегателства над заподозрените.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха 13 надзиратели в Италия по подозрение, че са малтретирали непълнолетни

Италианската полиция арестува 13 надзиратели в затвор по подозрение,...

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно, уверява ЦИК

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това...

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

Мангъров препоръча на бременните да се ваксинират за коклюш

Бременните могат да се ваксинират срещу коклюш, ако искат....

Лондон: Русия е загубила най-малко 100 самолета от началото на войната

Русия вероятно е загубила поне 100 самолета с фиксирани...

Ваксината срещу коклюш ще може да се прилага и по-рано при бебетата

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш...

Британският парламент прие закона за мигрантите

Лондон ще депортира търсещи убежище лица в Руанда

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img