Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев иска външни експерти за записа с гласа на Борисов

Последните записи, за които се твърди, че са с премиера Бойко Борисов, са тревожни. Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Козлодуй. 

Радев заяви, че за тези записи трябва да има независима експертиза за тяхната автентичност, защото тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура, която е заинтересована страна, тъй като в един от записите името на главния прокурор се споменава като „възторжен фен на премиера“.

Но записите наистина са тревожни, защото ако се установи тяхната автентичност, това показва и в лицето на Европа кой и как управлява. Аз се надявам лично в приоритетите на управленските политики на премиера да не са интригите“, отбеляза президентът.

На въпрос кои негови съветници са били разпитвани, Радев отказа да спомене имената им, но заяви, че това трябва да го каже прокуратурата, която по думите му има своите мотиви да ги разпитва.

Припомняме, че главният прокурор Иван Гешев съобщи, че са разпитани още двама съветници на президента, но не стана ясно по какви производства са водени разпитите.

Но какво виждате аз не бързам със своите действия по отношение на г-н Пламен Узунов, защото ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата, аз щях много бързо да взема най-лесното решение за неговото отстраняване“, подчерта Радев. 

По думите му имало очевидна тенденциозност на прокуратурата и то с нарушение на закона и вземане на страна в политическите игри.

Това за мен е недопустимо. Такова едно заиграване е несъвместимо с демокрацията. И точно този казус е много по-важен, отколкото действията на самия Пламен Узунов, които може да реши само и единствено съдът, допълни Радев.

Държавният глава заяви още, че срещите му с хората от последните седмици го убеждават, че страхът и манипулациите, с които се облъчват гражданите, не могат да спрат зараждащите се промени в обществото.

„Хората продължават да се срещат с мен и да настояват за промяна. И тази промяна е неизбежна и репресиите могат само да я ускорят“, каза той.

Радев призова за еднакъв подход и еднакъв аршин от страна на прокуратурата за всички и „фокус върху огромните злоупотреби – там, където изтича обществен ресурс, там където има огромна корупция“. Той призова и за независими експертизи.

„Нашето общество има крещяща нужда от справедливост и прокуратурата е длъжна да я даде“, допълни президентът. По думите му прокуратурата не бива да показва охота към някои случаи и бездействие към други.

На въпрос за посещението му в Козлодуй, Радев заяви, че ядрената енергетика е стратегически отрасъл в България и в момента говорим за лицензи, проекти, инвестиции, но най-важното в ядрената енергетика по думите му са хората.

Президентът заяви, че кадрите, които се подготвят трябва да са на изключително високо ниво и ние трябва да се гордеем с тях. Но и тук има също проблем с попълването на млади кадри, каза още Радев.

Президентът заяви, че е изключително важно да намерим най-сетне отговор на въпроса ще имаме ли втора атомна централа.

„Всеки ден закъснение е пагубен за проекта и аз очаквам българското правителство по възможно най-бързия начин да изчисти проблема с ЕК относно лиценза с АЕЦ „Белене„, ако има такъв проблем“, каза Радев и допълни, че ядрената стратегия на България е трябвало да бъде приета отдавна.

В Козлодуй Радев се срещна с кмета на града Маринела Николова и представители на местната власт. Малко по-късно държавният глава ще проведе среща и с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и ще посети съоръженията на територията на централата.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Училища и колежи затвориха заради високите температури в Бангладеш

Високите температури принудиха властите в Бангладеш да затворят училищата...

САЩ и Южна Корея обсъждат разходите за съвместна отбрана

Представители на САЩ и Южна Корея ще се срещнат в...

Затягат контрола срещу неправилното паркиране в София

Затяга се контрола срещу неправилното паркиране в София. Това...

Лондон: Руските сили настъпват към Часов Яр с тактиката от Авдеевка

Градът е силно защитен и разположен на високо място

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Мангъров препоръча на бременните да се ваксинират за коклюш

Бременните могат да се ваксинират срещу коклюш, ако искат....

Швеция укрепва границите на НАТО с войски в Латвия

Швеция ще изпълни плановете си да изпрати войски в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img