Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Росен Христов не дава ТЕЦ-овете, печелят повече от ПВУ

Снимка: БГНЕС

Държавата няма да работи за извеждане от експлоатация на част от въглищните електроцентрали до края на 2025 година, каквото би следвало да се направи, за да отговорим на поетия по Плана за възстановяване и устойчивост ангажимент за намаляване с 40% на вредните емисии. Работи се активно за предоговаряне на условията по ПВУ, като всички аргументи ще бъдат представени на Европейската комисия, но при минорен сценарий, при който не получим зелена светлина от Европа, по-добре е ТЕЦ-овете да работят, тъй като генерират повече приходи, отколкото би получила България по Плана.

Това заяви пред журналисти енергийният министър в служебния кабинет на Гълъб Донев Росен Христов след представянето на стратегията за развитие на българската енергетика до 2053 година.

Очевидно Народното събрание взе решение да не изпълняваме тези ангажименти. Така че план Б (при неуспех на преговорите с ЕК) е да продължаваме да работим съгласно решението на НС, което най-вероятно ще означава загуба на някакви средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Решението на НС е базирано на анализа, че икономическият ефект от затварянето на централите е по-голям от средствата, които ще получим по плана„, каза министърът.

Не предвиждаме да затваряме ТЕЦ-вете 2025 година„, влезе в конкретика на въпрос той.

В конкретика – за 2022 година България е изнесла над 12 тераватчаса електроенергия, а загубите за страната ни, ако ТЕЦ-овете не работиха, биха били 3 милиарда лева.

Христов подчерта – България не само, че не се отказва от декарбонизацията, а напротив – в изготвената стратегия за развитие на енергийния сектор е заложена именно тя, но начинът на случването й следва да бъде плавен и поетапен.

Ние сме намалили въглеродните емисии съгласно изискванията на ЕК, не само че сме ги изпълнили, ние сме ги преизпълнили. Нашата позицията е, че България си изпълнява целите, което е водещо за Европейската комисия.“

В предоговарянето на плана е заложено премахването и на мегапроекта на кабинета „Петков“ за изграждане на батерийна мощност от 6000 мегавата, както на проекта за геотермална централа, за което нямало условия у нас. Геотермалната енергия обаче можело да бъде ползвана за отопление на домакинства.

Служебното правителство не бави започването на преговорите по предоговаряне на плана, коментира на свой ред премиерът Гълъб Донев.

Това е процедура, която за първи път ще се изпълни в ЕС. Нито една друга държава не е претендирала предоговаряне, така че в момента водим разговори с ЕК по процедурата, по която ще стане това предоговаряне. Има отговор от ЕК, че една такава процедура следва същото време както договарянето на подобен план. Следващата седмица Пеканов започва активните разговори в Брюксел за процедурата, по която да го предоговорим„, заяви министър-председателят.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Хизбула“ изстреля десетки „Катюши“ по Израел

Като отговор на атака срещу ливански села

Костадинов очаква нова-стара сглобка след 9 юни (ВИДЕО)

Парламентарната група на "Възраждане" очаква ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС...

Йотова се чуди защо постът на външния министър се обвързва с изборите зад граница

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи като "странно" обвързването на поста...

БСП иска оставката на Росен Желязков (ВИДЕО/ДОКУМЕНТ)

https://www.youtube.com/watch?v=KTQ4HMQ3kZg Парламентарната група на БСП за България поиска оставката на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img