Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ресторантьорите искат да работят на 100%, хотелите – без ограничения за повечето чужди туристи

Ресторантьорския бранш ще поиска да отпадне, поне временно – за летните месеци юли и август, ограничението да работят само на 50% от капацитета си. Това обяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Днес той и колегите му от другите туристически асоциации, обединени в новосформираната Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) дадоха пресконференция, на която обявиха редица искания и предложения, насочени към възстановяването на бранша.

Ресторантьорите изчакват да бъде публикувана заповедта, която трябва да облекчи режима за носене на маски на закрито, която анонсираха от здравното министерство, като още в понеделник ще внесат искането си да заработят на пълен капацитет през летните месеци, уточни Алибегов. „При благоприятна тенденция може да се поиска качване на ограничението на 60-70% от септември„.

Заведенията изглеждат пълни, но все още работим на 50%, просто премахнахме маси. За заведенията в големите градове също така бе много важно присъствието на чужденци, оборотът от които все още няма какво да замести. Така че все още не сме достигнали нивата от 2019 г.“, каза още Алибегов.

По думите му вече се усеща възстановяване и доверие от страна на клиентите, но при все това е наложително мерките на държавата по отношение на сектора да продължат.

Исканията на хотелиерите:

Отпадането на всички ограничения за влизане в България на туристи от ЕС, Великобритания, Русия и Израел. Това е сред основните искания на туристическия бранш. В тези страни ваксинационният процес е напреднал изключително много и техните граждани не представляват опасност от здравна гледна точка, аргументират се хотелиерите.

Сред другите им искания са продължаване на програмата 60/40, подпомагане на българските авиокомпании, превозващи чуждестранни туристи, даването на възможността ваучерите за храна да бъдат ползвани за почивка и др.

Предлагаме незабавно ваучерите за храна да бъдат разширени, като да могат да се ползват и за почивка. Това може да стане само с добавянето на една дума (от „храна“ в „храна и почивка“ – бел. ред.) в Наредба №7 на Министерството на финансите и на МРРБ, за което не се изисква никаква законова промяна„, заяви председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите му това би стимулирало силно българските туристи да посещават родните курорти.

Друг фактор, който ще допринесе за посещаемостта на родното Черноморие в условията на все още продължаваща пандемия, са и рестриктивните мерки, наложени от Гърция.

Очакванията на бранша са през 2021 г. пътуванията на чужди граждани в България, да надхвърлят 7,5 милиона. Над 19 милиона ще са пътуванията на българи в рамките на страната, което е увеличение в пъти над нивата от миналата година, посочи още Драганов.

От бранша изразиха още подкрепа за ваксинационната кампания, подчертавайки, че имено ваксината е спасението от нова вълна на вируса, респективно ново затваряне. Следва да има много по силна кампания за промотиране на имунизацията, посочиха още браншовиците.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

Продължаваме промяната и Демократична България подписаха за изборите

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" подписаха споразумение за общо...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

ИТН има готов отбор да побеждава

"Има такъв народ" има готов отбор да побеждава. В...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img