Респираторен вирус „върви ръка за ръка“ с коронавирус

Изследва се продължителен COVID-19

Прочитания 5300
0 0

От година и половина живеем в научно-фантастичен филм – заради появата на коронавируса. Вирусът изглежда много безобиден на пръв поглед, но не е, защото нито той е свикнал с нас, нито ние с него. Това заяви на дискусия, организирана от БАН – проф. д-р Радостина Александрова на тема COVID-19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата.

Професорът разказа някои научни данни за коронавируса.

Тя отбеляза, че повече от 4 милиона души са загубили живота си за малко повече от година и половина от появата на вируса, а акцентът е, че се оказва, че коронавирусът може да инфектира повече от 120 клетки в човешкия организъм – нервна система, черва, черен дроб, сърце и др.

Учените търсят връзка между него и диабета, както и дали засяга репродуктивната система на мъжете.

Изследва се и прoдължителен COVID-19 и пост COVID-19, който според списание Scientific reports е бил при 80% от боледувалите.

Според мета анализ – симптомите са задух, падане на коса, кашлица, дискомфорт в гърдите, спиране на дишането по време на сън, аритмия и миокардит, деменция, обсесии. Не е намерена зависимост между тежестта на протичане на инфекцията и времетраенето, съобщи Радостина Александрова.

Интересен факт е също, че учените са установили, че смъртността от рак на гърдата е намалял с една трета, само защото хората са се страхували за живота си и не са ходили на лекар.

Вирусът и децата

Изследванията категорично сочат, че децата боледуват по-леко от коронавирус – основаната причина, че в началните години на живота всеки един от нас се среща с агентите, но има гъвкава, адаптивна система.

Делта вариантът обаче е на път да промени нещата, показва изследване от края на август във Великобритания, цитира проф. Александрова.

Според него в края на август средно по 303 деца на ден, заразени с ковид, са приети в болница.

Изследване, направено между 14 юни и 6 юли 2021 показва, че заразени са били 0.27% ученици от начално училище, 0.42% в средни училища и гимназии, 0.27% учители.

Нов вирус

Проф. Радостина Александрова съобщи в заключение, че в момента в САЩ се разпространява респираторно синцитиален вирус – за първи път от началото на пандемията. Той засяга дихателна система и при децата може да протече по-сериозно, предизвиква пневмония, заедно с грипния вирус се разпространява през късна есен и ранна пролет.

Оказа се, че в момента маските падат, тъй като респираторният вирус, който не е изчезнал, се връща на дневен ред, а коронавирусът „върви ръка за ръка“ с този вирус“, поясни специалистът.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Айя Иоргова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Фандъкова не изключва учебната година да продължи онлайн

Общинските училища в София са готови да посрещнат децата за присъствено обучение. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР. Градоначалникът инспектира столично училище. От думите й стана ясно, че в 23 училища ремонтите ще продължат и след 15 септември. Големите ученици от 75-о училище ще се обучават онлайн през […]