Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бедствено положение в общините Трън и Струмяни

Снимка: News24sofia.eu, архив

Бедствено положение беше обявено днес в общините Струмяни и Трън – заради проливните валежи.

В частично бедствено положение са Перник и Радомир. Двойно е увеличено количеството вода, което се изпуска от язовир „Студена“.

Пазете хората щетите ще се оправят, това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си тази вечер в Пернишкото село Ярджиловци.

Това е населеното място, където заради преливането на реките Мещичка и Конска, има залети къщи и земеделски имоти. То е сред най-пострадалите от днешните наводнения в област Перник.

След Перник и Трън частично бедствено положение обявиха и в община Радомир. То ще действа за 7 дни.

Обилните дъждове и започналото изпускане на язовир „Студена“ нанесе щети и на територията на община Радомир.

В част от селата са наводнени ниви, стопански дворове и къщи, каза пред Информационна агенция News24sofia.eu кметът Пламен Алексиев:

„Струма“ прави един завой и минава почти през цялата община. Освен язовира, който се изпуска и чак днес получихме писмото, ние сме в същото положение от събота. Освен това имаме преливен язовир на Ярдиновци и на Конска и всичко идва при нас. Проблемът е да не допуснем пътищата да стават недостъпни, жп прелези, електросъоръжения, помпени станции и така нататътк“. Заради наводнени райони в град Батановци се е наложила и евакуация на хора.

Най- критична ситуацията в община Перник е в град Батановци, Черна гора и Ярджиловци, посочи за News24sofia.eu и кметът Станислав Владимиров:

В град Батановци, махала „Андрейна”, там реката излезе от коритото си и заля къщи. От язовира ни казаха че ще изпускат още по- големи количества, което означава, че в тази част на Батановци нивото ще се покачи още и ще стане по-тежка ситуацията. В Ярджиловци ни е другата критична точка. Там в момента има и доброволци, и техника. Правят се диги, укрепват се насипи, за да не стане още по- голяма беля.

По-рано информация за случващото се даде и директорът на регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Перник комисар Борис Борисов:

В момента съм в Батановци. Имаме евакуирани около 10 жилищни постройки. Жителите са евакуирани. В четири от тях в дворовете им вече има вода, но това е хубавото, че към момента нивото се задържа в това положение, което е на реката, даже и пада по малко. В Трън се нормализират нещата. Водата се оттича. Нямаме вече критични точки там. Колегите са на места, където има наводнени пристройки и имоти и отводняват.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и местната власт ще продължат да следят обстановката в региона:

Продължаваме докато не се нормализират нещата. Ако трябва, ще се седи и една седмица, така че ние сме тук на терен, каза Борисов.

Заради наводнени къщи се е наложило да бъдат евакуирани жители на Батановци.

По думите на кмета става дума за около 20 човека. Търсят се варианти за временното им настаняване. Река Ерма е повишила нивото си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е причинила наводнения.

Работи се по отстраняване на щетите, каза по-рано директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Перник комисар Борис Борисов.

Към момента се работи на няколко места и се възстановяват нещата. Квартал „Мурговица” беше откъснат. Там доскоро беше залят моста. Разчистени са част от нещата, които са пречели за преминаването на водата и към момента има достъп до квартала. Училището в Трън е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата, но към момента наш екип работи там и отводнява. Има и три залети къщи, но при тях трябва да се изчака да спадне нивото на реката, за да се отводнява. Това ни е най- критичното място в момента. На другите места има локални наводнения, но нищо фатално не е. В повечето случаи са засегнати земеделски земи, каза още комисар Борисов.

Наводнен двор в с. Ярджиловци (11.01.2021 г.)
spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Предлага се да отпадне тайната на заплата, по директива на Европейския парламент

Предлага се директива, според която тайната на заплатата трябва...

Кирил Петков: Евроатлантическа кожа на Борисов прозира (ВИДЕО)

Вижда тайна координация Борисов-Пеевски-Радев

Хиляди протестираха в Аржентина срещу намаленото финансиране за университетите

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на аржентинската столица...

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, изпрати...

Намериха труп в река Поройна в Шумен

Полицията извършва оглед на място

Иран съжалява за санкциите на ЕС – трябвало да са срещу Израел

Санкциите на Европейския съюз, обявени след нападението на Иран...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img