Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Радев предупреждава: Да не се обявява историческа победа с френското предложение

Президентът Румен Радев за трети пореден ден се обръща дистанционно и през медиите към премиера Кирил Петков с призив да поеме инициативата, а и отговорностите си и да формира позиция по отношение на Република Северна Македония и т.нар. френското предложение за преговорната рамка на съседката ни за членство в Европейския съюз.

Призовавам Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание„, каза и днес в Пловдив Радев. По думите му Министерски съвет е именно водещата институция в страната и трябва да формира позиция.

Радев обясни отново, че френското предложение е най-доброто, което е било формирано до този момент, но това не е последната стъпка. Призовавам българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, заяви Радев и поиска да се насочи вниманието към двустранния протокол, който трябва да бъде подписан и от двете страни – България и РСМ – и който се залага като неразделна част от Преговорната рамка, за да може да се защитят нашите интереси.

Това би било истинската защита на българските интереси, но при добре формулирани критерии и позиции.

Също така от съдържанието на този двустранен протокол зависи и начинът, по който ЕС ще следи действията на Република Северна Македония.

На този етап изготвения протокол не защитава в достатъчна степен интересите на България и българите в Македония. Нужно е прецизиране и на текстовете за промяна на Конституцията, както и механизмите за контрол, смята Радев.

Иначе Радев приветства френското предложение отново като най-доброто до момента, откроявайки, че е нямало да го получим в този вид, ако България не беше отстояла ветото си ясна позиция и аргументация – нещо, което се е случило два пъти миналата година.

Позицията ни вече е ясна пред европартньорите и те я споделят и разбират, уверен е Радев. „Нашите европейски партньори осъзнават, че въпросът за отстояването на гражданските права не може да бъде само между България и Северна Македония. Той трябва да бъде поставен на ниво Европейски съюз„, подчерта президентът и допълни: „Промяната в конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграцията.“

Според него е време за политическо лидерство, смелост и отговорност на българските политици, а пътят към Европа е път напред, а не назад.

Трети пореден ден държавният глава Румен Радев критикува кабинета Кирил Петков заради невзимането на позиция по отношение на френското предложение за започване на преговори със Северна Македония.

На 15 юни 2022 г. Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат директно внасяни в Народното събрание. По този начин се отнема инициативата както на МС, така и на МВнР за взимане на решения, но и се парират спекулациите от страна на „Има такъв народ“ за паралелна политика, която се води от съветниците на Кирил Петков.

Именно темата Република Северна Македония и ветото, наложено от страната ни върху Преговорната рамка се превърна в изтъкваната от ИТН причина за напускането на управляващата коалиция, а лидерът на партията Слави Трифонов окачестви действията на премиера Кирил Петков като национално предателство.

Едновременно с това обаче президентът Радев не откликна на призива на премиера Кирил Петков да свика отново Консултативен съвет по национална сигурност по темата РСМ.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Росен Желязков

Няма кворум за днешното заседание на Народното събрание (НС)....

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Полша залови двама за нападението срещу Леонид Волков в Литва

Съюзникът на Навални беше атакуван с чук пред дома си

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Задържаха 1,4 тона кокаин на пристанище край Стокхолм

Шведската митническа служба хвана 1,4 тона кокаин, едно от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img