Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Радев: Партиите няма да успеят с кабинет посредник и амнезия

Снимка; архив БГНЕС

Претенцията с власт върви заедно с политическата отговорност, а гласуването в пленарна зала на проектокабинета Габровски ясно показа, че не може да се разчита на посредници.

Такъв коментар направи държавния глава Румен Радев при пристигането си в Брюксел, където ще участва в юбилейната среща на върха Европейски съюз – Асоциация на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

За първи път Радев коментира правителството на Габровски днес след гласуването в пленарна зала, където то не успя да събере подкрепа. Според държавния глава то е съставено от добри експерти, има програма и приоритети, но липсва политическата физиономия и отговорност. Това е правителство посредник между партия ГЕРБ и българските граждани, е оценката Румен Радев, а ГЕРБ са заложили на амнезията на българските граждани.

ГЕРБ заложиха на амнезията на българските граждани, но явно това няма да бъде печелившия ход.“

Радев отсече, че не се меси в състава на чужди правителства, а и не дължи някакви обяснения под тях, след като бе попитан за коментар за разнородността на състава на правителството на Габровски и включването на Николай Павлов. Все пак Радев коментира, че по тази логика може да се търси линия на взаимодействие Петков – Борисов – Пеевски, при положение, че човек от правителството Петков също е бил част от предложението на Габровски – Драгомир Заков.

Румен Радев поиска да обори твърдения, че у нас има еднолична власт и по-точно еднолична президентска власт. Има неспособност на народните представители да сформират правителство„, посочи Радев и обясни, че е длъжен по Конституция да състави служебно правителство.

Накратко Радев коментира и наложеното от него вето върху промените в Изборния кодекс, напомняйки че машинното гласуване е преодоляло много от недостатъците на гласуването, като недействителните бюлетини и сгрешените протоколи. Държавният глава подчерта, че не може да приеме, че се променя характера на машинното гласуване и машините се превръщат в принтери, отделно на това само парламентарно представените партии имат достъп до кода. Друго, което според Радев е много притеснително е стесняването на участието на българите зад граница, както и заличаването от правния мир на понятието „дистанционно гласуване“.

На въпрос обаче кога ще връчи следващия мандат и на кого третия, Радев отклони темата с поредната подкана към Народното събрание да свършат спешната работа – като промените в законодателството, осигуряващо изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост, както и темата за Шенген.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Даниел Вълчев: Служебното правителство стана миш-маш

Вторачването в служебните правителства не е нещо много полезно...

ИТН: Борисов и ДПС контролират служебния кабинет

Служебното правителство е изцяло на ГЕРБ и някъде там...

Риши Сунак подготвя 500 млн. паунда за Украйна, включително ракети Storm Shadow

Британският министър-председател Риши Сунак ще пътува до Полша във...

Пеевски и Борисов заедно на среща с миньорите (СНИМКИ)

Обещано и изпълнено. Това заявиха лидерите на ГЕРБ и...

Северна Корея изстреля балистични ракети край източното си крайбрежие

Северна Корея изстреля няколко балистични ракети към морето край източното...

Румен Радев пусна Димитър Главчев и в МВнР

Държавният глава Румен Радев е подписал един указ за искането...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img