Работи се по няколко версии за тежката катастрофа с трима загинали

Прочитания 4348
0 0
Снимка: БГНЕС

Работи се по няколко версии за тежката катастрофа с трима загинали на пътя София-Варна, съобщава bTV.

На брифинг на МВР и прокуратурата във Велико Tърново наблюдаващият прокурор Йордан Кожухаров заяви, че има основания да се предполага, че едното превозно средство е напуснало лентата си за движение и има сблъсък в насрещната лента.

Той обаче отказа да разкрие дали става въпрос за автобуса или тира.

Кожухаров посочи и че обвинения към собствениците на превозните средства могат да бъдат повдигнати, след като бъдат изяснени причините за произшествието. Кръгът на лицата, които могат да бъдат привлечени към отговорност, зависел от това какви нарушения могат да бъдат установени.

Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт на повече от едно лице. Предвиденото наказание за това престъпление е от 3 до 15 години.

От прокуратурата съобщиха и че няма информация друг автомобил да е участвал в произшествието.

На мястото е извършен оглед. Тъй като двете превозни средства са били сериозно деформирани, се е наложило да бъдат репатрирани. Предстои да се извършат технически експертизи и ще се разбере дали автобусът и тирът са били изправни. Предстои и медицинска експертиза дали има алкохол в кръвта на водачите.

Христо Христов, зам.-директор на ОДМВР – Велико Търново, заяви, че ще бъдат назначени множество експертизи за установяване на причината на произшествието. Засега е ясно само, че времето е било неблагоприятно и е било вследствие на мокра настилка на пътя.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Отвориха 4 оферти за проекта на тунела под Шипка

Четири са ценовите оферти за проектиране и строителство на тунела под Шипка, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура“. Обществената поръчка за проектиране и строителство предвижда изграждането на участък с дължина 10,553 км, от които 7,6 км са ново строителство, а 2,9 км са реконструкция на съществуващия път I-5 Габрово – Казанлък, както […]