Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Путин и Шолц обсъдиха Украйна по телефона

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Руският президент Владимир Путин в петък в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц са обсъдили ситуацията в Украйна, включително хода на преговорите между делегациите на Москва и Киев, съобщава пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Отбелязва се, че разговорът е бил насочен към хуманитарните аспекти на ситуацията в Украйна. „Владимир Путин очерта подробно логиката и основните задачи на специалната военна операция за защита на народните републики в Донбас, говори за мерките, предприети за осигуряване безопасността на цивилното население“, се казва в съобщението.

„Споменато беше също, че с участието на представители на ООН и Международния комитет на Червения кръст бяха евакуирани цивилни, които бяха задържани от украинските сили за сигурност в завода „Азовстал“ в Мариупол“, информират от Кремъл.

Путин също така е привлякъл вниманието на Шолц към „продължаващите груби нарушения на международното хуманитарно право от екстремисти, изповядващи нацистката идеология, използването от тях на нечовешки терористични методи“, се казва в изявление на президентската пресслужба.

Лидерите на Руската федерация и Федерална република Германия са дали фундаментална оценка на състоянието на руско-украинските преговори, които „на практика са блокирани от Киев“, подчерта Кремъл.

Разговорът е проведен по инициатива на германската страна, след резултатите от него Путин и Шолц се договориха дискусията по посочените въпроси да бъде продължена в хода на контактите по различни канали. Президентът на Русия и канцлерът на Германия вече са провели няколко телефонни разговора от началото на войната в Украйна, като тя е била основна тема на техните разговори.

В публикация в „Туитър“ Шолц потвърди, че разговорът се е състоял, заявявайки, че е призовал Путин за бързо прекратяване на огъня в Украйна. Той също така подчерта, че твърденията на руския лидер, че нацисти управляват страната, са „погрешни“, предава Дойче веле.

„Също така го информирах за отговорността на Русия за глобалната ситуация с хранителните доставки“, добави германският канцлер.

В изявление на германското правителство се казва, че разговорът е продължил 75 минути. В допълнение към бързото прилагане на прекратяване на огъня, Шолц е призова Путин бързо „да подобри хуманитарната ситуация на място и (да постигне) напредък в търсенето на дипломатическо решение на конфликта“.

Припомняме, че германският канцлер беше последният европейски лидер, който разговаря с Путин само няколко дни преди началото на войната в Украйна, а след това разговаря неколкократно с президентите на двете воюващи страни. Отношенията между Украйна и Германия се обтегнаха неочаквано, когато украинският президент отказа да покани германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и го обвини неофициално за историята му на добри отношения с Русия. След това Шолц каза, че очаква украинската страна да се „поправи“ и намекна, че докато това не стане, той не планира да посещава Киев.

По-късно в разговор с журналисти той уточни, че въпреки тези проблеми „помощта, която предоставихме… допринесе за факта, че украинската армия… сега може да издържи толкова дълго срещу превъзхождащ я противник… и ние ще продължим да ги подкрепяме“, каза канцлерът на въпрос за предполагаемата неохота на неговото правителство, когато става въпрос за изпращане на оръжия в Украйна.

Шолц избегна въпроса защо промени позицията си от предупреждение срещу риска от ядрена война до съгласие да изпрати тежки оръжия в Украйна за няколко дни, като вместо това се аргументира, че много хора са твърде „фиксирани“ в термини като „тежки оръжия“, когато в действителност Германия изпраща „много опасни оръжия“ от началото на руската инвазия.

Канцлерът не пожела да изключи възможността да се срещне с руския президент Владимир Путин, ако бъде поканен на срещата на върха на Г-20 в Индонезия по-късно тази година (през ноември-бел.ред.). „Ще решим това, когато му дойде времето“, каза той, като настоя, че „става въпрос за международна структура за сътрудничество, в която е много важно да не забравяме кого още искаме да имаме като партньор“.

Няколко дни след това украинския президент Володимир Зеленски покани Шолц и Щайнмайер на посещение в Киев.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Само 9% от младите американци вярват, че САЩ „се движат в правилната посока“

Ново проучване в четвъртък установи, че само девет процента...

„Хизбула“ изстреля десетки „Катюши“ по Израел

Като отговор на атака срещу ливански села

Гръцки военен кораб прeхвана два дрона на хусите в Червено море

Гръцки военен кораб служещ във военноморската мисия на Европейския...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img