Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Променят ЗУТ, за да узаконят строителство по АМ „Хемус“

Промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще позволят незаконното строителство по АМ „Хемус“ да бъде обявено за търпимо. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков в служебния кабинет на Гълъб Донев пред БНР.

Шишков поясни, че разрешение за строеж за участъци 4 и 5 на автомагистрала „Хемус“ не може да бъде издадено заради констатираното незаконно строителство в тях. В тази хипотеза са и други инфраструктурни обекти, като язовири, например уточни той.

Предложени са промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), чрез които, след като бъдат приети от следващото Народно събрание, отговарящите на нормите строежи от инженерната инфраструктура ще могат да бъдат обявени за търпими. Така няма да се налага построеното да бъде разрушено, каза министърът. 

Ако констатираното не беше обявено за незаконно, означава, че щяхме да участваме в прикриване на незаконни действия.

Решаването на проблема не е в извършването на нови проблеми, а чрез законов ред и механизъм. Ако незаконното строителство продължаваше да бъде прикривано, означава, че мисленето и начинът на работа никога нямаше бъдат променени, категоричен бе Шишков.

До трима кандидати се явяват за всяка от позициите по процедурата за осигуряване на зимно поддържане на пътищата. Изборът на изпълнители ще приключи вероятно след 4-5 дни и около 20 септември се очаква комисията да обяви решението. Надявам се да няма опити за обжалване, за да се сключат договори и зимното почистване да бъде гарантирано, каза министър Шишков. 

Септични ями да имат само сгради с до три жилища и вилни зони, в които има по-малко обитатели. Това е друга предложена промяна в Закона за устройство на територията. За всички останали сгради ще трябва да бъде изграждана канализация. Това ще предотврати преовлажняване на терени и ще възпрепятства възникването на свлачищни процеси.

Министър Шишков подчерта приемствеността по отношение на този текст, предложен от последното редовно правителство. Според него е нелогично това, че не е направено изменението на ЗУТ по отношение на инфраструктурните обекти, каквото предложение за промяна беше направено от предишното служебно правителство.

Държавата е направила всичко за завършване на интерконектора. Свършихме цялата работа, докато завършваха недовършеното. Необходимо е само да бъдат представени документи. До утре се очакват тези за издаване на акт 15

Ако спазват срока си и представят акт 15 до петък, до няколко дни ще се стигне до издаване на разрешение за ползване и акт 16, каза министър Шишков.

Промени в Закона за устройството на територията ще допускат като търпимо обявеното за незаконно строителство по лотовете след третия по АМ „Хемус“. Тече обществено обсъждане.

Текстовете предвиждат увеличаване на срока за търпимост, да бъдат обявени за търпими тези строежи или части от тях до днешна дата, които са изградени като незаконни строителства„, поясни министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Първите три лота си имат разрешения за строеж, имат си всички книжа, подчерта Шишков. Относно разплащането по тях той посочи, че е „напълно безсмислено“ по обекти с изрядни строителни книжа да бъде замразено строителството „по този безхаберен начин„.

Останалите лотове – четвърти и отчасти пети лот, не може да бъде издадено разрешение за строеж поради откритото незаконно строителство. В рамките на предишния служебен кабинет успяхме да отчуждим лотовете 4 и 5, така че те нямат никакъв проблем да получат разрешение за строеж, стига да бъде легитимирано, да бъде узаконено под някаква форма това незаконно строителство. Единственият начин е със законови средства.“

Със сигурност има и може във времето да излязат още доста инфраструктурни обекти, които държавата си е позволила да ги възлага без разрешение за строеж. Този текст ще помогне и във времето напред.“

Раздават се едни пари там, където не може да се строи, а не се дават пари там, където може да се строи„, коментира Шишков.

Държавата е изплатила дължимите суми на фирмите, ангажирани с АМ „Хемус“

До дни ще има сключени договори за зимно почистване и поддържане на пътищата. За всяка позиция има до трима кандидати, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството. По думите му след 4-5 дни ще приключи изборът на изпълнители.

Също до дни се очаква издаването на акт 16 за газовата връзка Гърция – България, потвърди Иван Шишков.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нинова: И Главчев ли иска да пътува?

Дали Димитър Главчев или Даниел Митов е служебен външен...

Новият пакет военна помощ на САЩ тръгва за Украйна до дни

Първите доставки на американска военна помощ, включително тактически ракети...

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София. Тя е...

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Енергийният регулатор на ЕС предупреди, че блокът все още...

Малкият Леон Даниел мечтае да промени света с добрина и творчество (ВИДЕО/ИНТЕРВЮ)

https://www.youtube.com/watch?v=jK8_K5b9kKo Интервю на Даниел Петров –Здравей, Леон! Ти си приятел на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img