https://www.gerb.bg/bg

Промените в Конституцията бяха приети (ОБНОВЕНА)

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

След тържествено, поименно гласуване със от всички народни представители, промените в Конституцията на Република България бяха приети. Както гласи законът, имената им бяха казвани от председателя на Народното събрание, като избраниците на народа ставаха от място и казваха „за“ или „против“.

Резултатът – гласуваха 237 депутати, като „за“ промените в основния закон бяха 165 народни представители, „против“ бяха 71, а един се въздържа.

Измененията са приети на трето гласуване“, обяви председателят на законодателния орган Росен Желязков, като думите му бяха посрещнати с бурни аплаузи от страна на управляващото мнозинство ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС, които станаха прави в този тържествен за тях момент. На местата си останаха от „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“.

Във вчерашния ден, 19 декември, сравнително бързо, за по-малко от 6 часа, промените в най-висшия закон бяха отметнати от депутатите, или поне част от тях, след като две партии от опозицията – „Има такъв народ“ и „Възраждане“ напуснаха пленарната зала.

Приети бяха основните жалони от промените – бленуваната години наред съдебна реформа, както и промени в института на служебния кабинет.

Народните представители успяха да покачат градуса на напрежението още от началото на заседанието, макар и да не се стигна до батални сцени както в понеделник.

Заседанието започна с предложение на Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ последното и тържествено гласуване на Конституцията да бъде пряко излъчвано по Националната телевизия и радио. Нещо, което не бе прието от мнозинството.

Според Цончо Ганев от „Възраждане“ подобно действие от страна на ГЕРБ и ДПС било разбираемо, но попита ПП/ДБ – защо не искат гражданите да видят приемането на тяхната най-висша партийна кауза – конституционната реформа?

Не знам защо се притеснявате българските граждани да видят лицето на всеки народен представител, който иска промени в Конституцията?“, попита и Георги Свиленски от БСП, но не успя да промени мнението на мнозинството.

Напрежението в залата допълнително покачи декларация на Костадин Костадинов.

Правителството на България е съставено от престъпници, закононарушители и доказателството е ето тук – в решението на Административния съд, което обяви демонтажа на Паметника на съветската армия за незаконен. Оказва се, че има съдии, които са безпристрастни. Има светлина в тунела. Рано или късно ще има правосъдие, рано или късно ще има възмездие за престъпниците (…) В парламента в момента взимат решения убийци. Убийците на един народ. Основатели на корупцията в България. Компаньонки, доказани. (…) Не се накрадохте вие, непрочели една книга в живота си. Нека Господ ви дари с това, което заслужавате. Ако е щастие, то нека е щастие. Ако е линч, нека е линч„, бе есенцията от декларацията на партийния лидер, която предизвика шумни реакции от страна на представителите на ПП, но и на ДПС.

И то най-вече на председателя на парламентарната им група Делян Пеевски, който репликираше от място активно Костадинов.

Вие точно трябва най-много да се притеснявате„, отговори му от трибуната обратно лидера на „Възраждане“.

В отговор на трибуната излезе Явор Божанков от „Продължаваме промяната/Демократична България“.

Подчовеци, тези хора нямат право да говорят, фашистка измет, тези хора трябва да бъдат унищожени. Тези думи не са думи на Йосиф Сталин„, започна с цитати от Костадинов Божанков.

Дискриминацията е недопустима в съвременна Европа. И ако Европа за партия „Възраждане“ е мръсна дума и обект на омраза, то по-тревожно е, че българската Конституция явно не означава нищо за представителите на тази партия. Защото тя казва, че не се допуска, че не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично обществено положение или имуществено състояние„, каза народният представител от ПП/ДБ. И се закани – ПП/ДБ ще сезират компетентните органи за незаконните действия на „Възраждане.“

Последва декларация от страна на Йорданка Георгиева от БСП в памет на годишнината от клането в Ястребино на 20 декември 1943 година, при което са убити 18 души, 6 от които деца, т.нар. „ястребинчета“. По думите на народния представител от левицата това е най-жестокото престъпление на фашизма в България, а паметта за Ястребино ще остане жива въпреки опитите на сегашните управляващи да я неглижират.

Накрая след тържественото и поименно гласуване от всички народни представители, последва и искане за прегласуване от председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, което бе обаче отказано от председателя Росен Желязков с мотива, че не се оспорва резултатът по същество.

При явно поименно гласуване прегласуването е недопустимо, заяви от трибуната и Йордан Цонев от ДПС. Тошко Йорданов в отговор отново излезе от трибуната, но без да му бъде дадена думата от председателя, който пък на свой ред му спря микрофона и даде 30 минути почивка.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Володин: Украйна рискува да въвлече Запада в голяма война с Русия

Председателят на долната камара на руския парламент предупреди, че...

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и...

Галя Кондева освободи директора на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на "Здравната...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

ЕС призовава Грузия да оттегли закона за „чуждестранните агенти“

Днес Европейският съюз призова Грузия да оттегли своя спорен...

МС обнови състава на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие

Министерският съвет смени девет представители на държавата в Националния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg