Прогнозата на Константинов: ГЕРБ, БСП и ДПС сядат на 140 банки в 47-то НС

Прочитания 14815
0 0
Снимка: архив БГНЕС

ГЕРБ, БСП и ДПС ще имат общо 140 депутати, а първата политическа сила в 47-то Народно събрание ще има 70 депутати. Това е прогнозата на проф. Михаил Константинов, бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“.

Той обясни, че не обича и не разбира определението „партии на промяната“, а счита, че има просто стари и нови партии. Старите стартираха на 4 април с 125-130 депутати, които намаляха на следващите избори, но ако гласуването бъде проведено утре, те отново ще имат около 140.

Коалицията е възможна, но ще бъде мъртвородена и кратовременна, политическата надменност не води до нищо, каза Константинов по адрес на новите партии, които „трябва да поработят, за да имат над 100 депутати„. „Новите партии трябва да разберат, че с политическа надменност, високомерие и червени линии няма да стане нищо.“

Според Константинов сигурно е, че в новия парламент да бъде и формацията „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев, като те ще дръпнат преди всичко десни гласове. Те ще имат около 20 депутати, пресмята математикът.

Под бариерата според професора остават, освен „Възраждане“ и ВМРО и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, които също „трябва да се постараят малко повече„.

Михаил Константинов отново разкритикува машинното гласуване, с която той обяснява намаляването на избирателната активност на вторите избори с 600 000 гласа. Сега Константинов очаква активността да намалее още. Все пак положително е, че изборите през ноември месец ще бъдат 2 в 1, но най-вероятно е да има втори тур на президентските избори, тъй като няма да бъде изпълнено условието да са гласувани най-малко половината от избирателите по списък.

Риск няма, ако гласуваме с една карта за президентските и парламентарните избори, най-много човек да обърка кутиите, каза той.

Той изрази притесненията си, че „ще разберем защо в Европа няма такова гласуване„, като добави, че се надява това да не се случи „по лошия начин“.

Според Константинов ЦИК е длъжник на българското общество, защото след последните избори е трябвало гласуването от 1/10 от машините да бъде проверено и кутиите с контролни разписки да бъдат отворени и преброени, но все още няма данни за подобна проверка.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Нина Александрова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вдовицата на подп. Терзиев разпита шефове от МО за смъртта на съпруга си, ето какво ѝ отговориха (ОБНОВЕНА)

Служебният министър на отбраната призна, че е имало случаи, в които пилоти отказват да изпълняват поставените им задачи