Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Проф. Донка Байкова: Лекарствата за отслабване причиняват сериозни чернодробни проблеми и увреждане на бъбреците

Проф. Донка Байкова

Здравейте, проф. Байкова.

Здравейте.

Веднага задавам първият си въпрос. Как се храни днес българинът?

Българите се храним с нашия обичаен, традиционен модел на хранене. Вече доста еднакво, както и останалите хора в глобален план. Защото след като влезе в действие отворената икономика, ние имаме почти същите храни, каквито има за населението по всички части на земното кълбо. Имахме цикличен модел на хранене през последните години и той леко започва да става доста еднакъв през всички сезони на годината. Така че и това леко се изглежда.

Как си обяснявате, на какво според вас се дължи тази пандемия на хора с наднормено тегло и в България, и не само, проблемът засяга развитите страни?

Различни са причините. Наистина права сте, по този показател ние се нареждаме на една от водещите позиции в света, за съжаление. Около 60% от мъжете у нас имат свръхтегло, слава Богу 30% са със затлъстяване. При жените този процент е по-малък, в зряла възраст – 40% и съответно 20%. При младите хора, ако 22% са със свръхтегло, около 18% от младите жени имат вече и проблеми с поднормено тегло. Те винаги почти имат някакъв вид хранително разстройство, това също е тревожна статистика.

Това са огромни проценти.

Огромни проценти, свързани са с много социални загуби, разбира се и здравни, негативни ефекти върху системата на здравеопазване.

Добре, според вас на какво се дължат тези проблеми?

Със сигурност при свръхтеглото играе роля и стресът, и наследствената предиспозиция. Ако наш близък човек по една родствена линия има свръхтегло и затлъстяване, ние имаме 40% възможна предиспозиция да отключим свръхтегло, ако има и по двете линии процентите са 80%. Слава Богу, както има генетика, така има и  епигенетика, можем да се намесваме. Другото е  обездвижването, пореден фактор е стресът, Е-та в храните, тоест, промишлено преработените храни, а не натуралните. Естествено най-различни технологични добавки се вкарват в обичайни храни, в т.ч. трансмастните киселини, хидрогенираните мазнини от палмово масло, имитиращите продукти също.

В момента доста се говори за захарта като враг № 1 и особено за скритите добавени захари в храните, така ли е?

За захарните изделия естествено знаем, че това са храни – носители на празни калории с нищожна хранителна плътност, т.е. витамини, минерали, ценни белтъци, ценни мазнини, които са ни важни за живота и здравето. И другите неща, разбира се са “джънк фуудс“, така наречените боклукчави храни, които децата и учениците предпочитат, защото са лесни за намиране на всяка крачка, достъпни са по цена, засищащи, с приятен вкус. И оттам нататък рискови – нищожна хранителна плътност, много калории, много мазнини и рафинирани въглехидрати.

Къде грешим, когато искаме да се справим с този проблем? Диетата ли всъщност е решението?

Не бих казала. Диета е едно ограничително понятие. Ние трябва да се храним здравословно и да имаме режим на приемане на храната през деня. Защото ние човеците сме подчинени на своите циркадни ритми, биологичният ни часовников механизъм. И имаме изливане на храносмилателни сокове в стомашно-чревния тракт регулярно, 5 пъти през деня – сутрешна закуска, преди обедна, обяд, след обедна, вечеря, а в същото време въобще забравяме за хранителен прием и за режим на хранене. Обикновено залисани, работещите в зряла възраст могат да не закусват, да не обядват, но на вечеря хапват малко повече или малко по-обилно.  И организмът гледа да направи запаси, които са предимно под формата на мазнини. По мое наблюдение, българите не сме дебели само от преяждане с храна, а от неправилен режим на приемане на храната.

Тоест, искате да кажете, че е по-добре да се храним по малко по 5 пъти на ден, отколкото например модерният напоследък фаст, т.е. въздържането от храна за определени часове?

Абсолютно, това е един вид ограничителна диета. Да, има някакви причини, например всички сме наясно, че при нисък прием на калории, този режим на храната има противовъзпалително действие. Но ако някой може да ми обясни на какво точно се дължи редукция на свръхтегло при фастинг, нека да дискутираме. Аз лично не мога да го кажа, напротив, отново повтарям – по мои наблюдения в практиката, аз работя непрекъснато от теорията правя практика, хората, които се хранят в един добър ритъм на приемане на храната, имат по-малко проблеми със свръхтеглото и с метаболизма.

Какво мислите за нашумелите напоследък лекарства за отслабване? Имам дори приятели, които ги вземат без да се съветват с лекар.

Да, наистина повлиява приемът на въглехидратна храна. И организмът, тъй като мозъчните центрове, които са командни центрове въздействат върху функциите на всички вътрешни системи. Та тези мозъчни командни центрове работят с глюкоза. И когато имаме такъв препарат, увеличаваме разграждането на мазнините, за да дадем на организма необходимите му захари, глюкоза. По този механизъм на повлияване на стомашно-чревни рецептори, ние намаляваме апетита и към сладки неща, и към друга храна. Изобщо апетитът е подтиснат. Да, разграждаме собствените си мастни натрупвания, но често пъти, и това са страничните ефекти, ние имаме няколко негативни ефекта, странични действия. А именно – едното е от страна на стомашно-чревния тракт, гадене, повръщане, защото там действа върху рецепторите това лекарство. На второ място, ние се задръстваме,  увеличаваме нивата на ацетони, алдехиди, кетони, разградени собствени мазнини и те са органични токсични вещества. Имаме риск за чернодробния паренхим, риск за панкреаса и риск за бъбреците. И де факто при 1 година употреба на такива препарати вече има хора с увреждания и хронични панкреатити, сериозни чернодробни проблеми и бъбречни увреждания. Аз питам, да, ще отслабнем, ще си стопим мазнините, но на цената на кой друг вътрешен орган?

Тоест, не препоръчвате фармакологични интервенции?

Само когато е по лечебни указания, примерно при диабет тип 2 и при метаболитен синдром, но под контрол на лекар. Това не се прави своеволно и затова всъщност много малко хора могат да отслабнат дефинитивно без да увредят здравето си. И те самите се отказват.

Понеже си говорим за допълнителни фармацевтични средства, инструменти в борбата с килограмите.  Какво бихте препоръчали например, има ли някакви хранителни добавки или витамини, които е хубаво да взимаме, когато следваме някакъв режим или по принцип, за да имаме здрав метаболизъм?

По отношение на редукция, тоест, отслабване, бих искала да кажа, ако имаше лекарствен продукт, който да ми стопи килограмите като го приема, щеше да има Нобелова награда, казвам го с усмивка. Уви, няма повече рискове, отколкото ползи. Какви бих казала като помощно средство към диетичния режим, между впрочем не е мое, а световно експертно становище е, на всички експертни комитети в света, че диетотерапията е водеща, в комбинация с умерена, дозирана двигателна активност . И при необходимост по предписание на наблюдаващия специалист, можем да вземаме наистина някои помощи хранителни средства. На първо място, бих казала фибрите, да имат малко по-голям обем. И да консумираме по-малко храна, за сметка именно на обемните фибри. Това са т.нар. хранителни влакнини – целулозите, пектините и т.н. На второ място кофеина, кафето например има подтискащ апетита ефект. Ако имаме, разбира се, метаболитни проблеми, защото свръхтеглото не е само проблем на външния ни вид, а проблем на здравето. Тогава се съобразяваме евентуално с високата пикочна киселина, имаме диуретични средства. Подтискащите апетита и центъра на глада, средства, могат да улучат съседен център и да направим или дихателен проблем, или сърдечен, или да направим бъбречна недостатъчност, уремия, да спрем да уринираме и съответно организмът да се отрови от собствените ни токсични вещества, които не може бъбрека да излъчи. Той трябва да обработи 180  литра кръв за едно денонощие, за да имаме 1,5 литра урина, с която да излъчим от тялото токсичните вещества.

Нека продължим темата за допълнителните помощни средства. Споменахте и за някакъв друг препарат?

Да, в Интернет наистина има много такива хранителни, уж добавки, но всички те имат активното вещество сибутрамин. Казах, когато целта е да се подтисне центъра на глада, там, където е центърът на глада, там е центърът на дишане, на сърце, отделителната система, в частност бъбреците. Мое момиче, което отслабна 28 кг с диетотерапия, и разбира се, умерена двигателна активност, се хваща на бас, че на рождения си ден след една седмица, ще бъде с минус 30 кг, не минус 28 кг. За тази цел си купува хранителна добавка от Интернет, в която не е посочено, че има сибутрамин. Започва да приема този продукт от петък, в понеделник я намират мъртва от бъбречен стоп, тоест от уремия. Ето защо аз казвам в никакъв случай непроверени вещества, продукти или с моето име например, по същия начин най-различни такива продукти, уж хранителни добавки се продават по Интернет онлайн. И когато ми съобщят, че някакъв пациент е починал, започвам да се обяснявам с криминалната полиция. Слава Богу, че тръгват по следите на такъв продукт и стигат до офшорни фирми извън океана.

А защо трябва да се стига до смъртни случаи? Няма ли контрол в България над веществата, които се продават …

Защото пак казвам, много е рисково. Контрол в България на продажбите на онлайн хранителни добавки, мисля че няма.

Това е една много сериозна тема и много сериозен проблем, който си заслужава отделен разговор с вас. Бих искала да попитам, какви изследвания бихме могли да си правим регулярно или профилактично, по веднъж в годината, за да следим метаболитното си здраве. Въобще, бихте ли препоръчали някакъв вид анализи и съответно профилактика?

Бих казала следното, уголемените балонирани мастни клетки при качване на килограми, след приключен растеж, се превръщат в ендокринни жлези и отделят хормони. Десетки хормони, които се наричат адипокини. Тези адипокини объркват функцията на щитовидната жлеза, извеждат я от баланс, става хашимото, също панкреаса страда. Инсулиновата резистентност би трябвало да проверяваме. Тези хормони, разбира се, увреждат и яйчниковата функция. Млади дебели жени трудно забременяват или имат кистички на яйчниците, или имат нередовен цикъл. Едно нещо да контролираме – нивата на мастните клетки, да ги въведем в норма чрез редукция, балансирано хранене, умерена двигателна активност и пр. Всичката хормонална активност изчезва. Ето защо, за да знаем дали ни е добро метаболитното здраве, бих казала инсулин, кръвна захар, естествено холестерол, т.нар. лош холестерол, LDL, HDL фракциите, триглицеридите са важни, защото мазнинките се отлагат и върху черния дроб, той става омазнен, стеатоза. Ето защо важно е да си направим тези изследвания, да видим какво е състоянието на пикочната киселина, защото метаболитният синдром включва и увеличена пикочна киселина, т.е. риск от подагра. Тогава е хубаво да се обърнем към специалист. Съставителството на диети е процес, който се ръководи от специалист-лекар.

Има ли надежда за хората с ендокринни заболявания, за жените на средна възраст например, които естествено не са с патология, но все пак възрастта оказва влияние над килограмите? Какъв съвет бихте им дали.

О, разбира се, аз бих дала следният съвет: ако имат 3-4 кг свръх тегло, как да го преценят. Сантиметрите минус 100 е най-лекият и лесен индекс за преценка, оценка на нашето тегло.

Кои сантиметри минус 100?

Ръста в сантиметри минус 100. Един индекс на Брока, той е така за общо ползване. След това има и по-прецизни индекси на телесна маса и пр. Но той обикновено и единия и другия индекси ни дават ориентация къде сме ние. И когато тези килограми са 3-4 никакъв проблем не е да взема мерки и да изключа “джънк фуудс“, да ям регулярно, да ям здравословни, непреработени промишлени храни, не такива, а натурални храни. Ако е месо – да е месо, ако е риба – да е риба. Защото в другите има скрити мазнини и съставки, Е-та, от които качваме килограми, без да сме виновни. Това могат сами да го коригират, да знаят, че на вечеря не се консумират въглехидрати, защото нощем ние произвеждаме мазнинките в нашето тяло. А те са енергиен източник. Аз след вечеря ще гледам телевизия, ще спя, нямам време да ги изгоря. Затова без въглехидрати на вечеря. Можем да ги консумираме на обяд – картофи, ориз, боб, леща. И второто, когато вече имат повече килограми, да не се мъчат сами да прилагат каквито й да е диети, особено безразборно, защото на три седмици, тялото блокира която и да е прекрасна диета. Той влиза в адаптация, това е феномен за оцеляване на човешкия живот. И тъй като е свързан със загуба на биологичен продукт, който той си е произвел и си го харесва и е задържал повече от 3 месеца, той намира механизми, с които противодейства. И искам да кажа, че когато хората наистина прилагат много диети, казват “При мен диетите не работят“. Не работят, защото те хаотично са прилагали хаотични подходи.

Е, добре де, ако диетите на работят, какво тогава, за Бога?

Не, аз мисля, че диетите работят, аз го доказвам – съвсем скоро си отиде от кабинета ми трайно пациент, който от 152 кг стигна 62 кг и свали 90 кг само с диета.

За колко време?

Година и 10 месеца. Месечно е правил 4 кг, средномесечна редукция. При нея имахме сменени 42 диетични режима под контрола на специалист в мое лице.

– Ако трябва да дадете само един съвет към нашите слушатели?

Бих искала да кажа регулярно хранене, натурални храни и когато имат няколко килограма могат да се справят сами с повече движение. Колко повече? Ами 50 минути до 1 час или т.нар. 10 000 крачки. Когато имат повече, нека да се обърнат към специалист по хранене и диететика – лекар.

Много ви благодаря, проф. Байкова, беше удоволствие разговорът ми с вас.

Благодаря и аз.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Дупка в бюджета няма, уверява Асен Василев

Няма дупка в бюджета. Ако се правят разходи извън...

Бачийски: ПП-ДБ не може да е алтернатива, ако работи с ГЕРБ и ДПС

ПП възникна като формация, която трябваше да бъде алтернатива...

20 души загинаха при взрив във военна база в Камбоджа

Двадесет войници загинаха, а няколко други бяха ранени при...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Ваня Григорова насочи поглед към парламента

Общинският съветник от БСП-София Ваня Григорова се впуска в...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк...

Пет години завтор за шофьор, причинил смъртта на трима

Пет години затвор за шофьор, причинил смъртта на трима...

Европол: Задържаха 23 души в Босна, заподозрени в работа за наркокартел

Полицейски екип в Босна, подкрепен от международни правоприлагащи агенции,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img