Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Проф. Ангел Димитров: В РСМ направихме неголяма, но оптимистична крачка напред

Снимка: архив БГНЕС

Големите думи никога не водят до големи резултати. Голям напредък няма. За съжаление трябва да кажа, че голям напредък няма. Има направена една крачка напред, неголяма, но оптимистична крачка в сравнение с това, което беше в предходните 2-3 години и това беше на предната среща, каза съпредседателят на Съвместната комисия по въпросите за Северна Македония Ангел Димитров в ефира на БНТ във връзка с последното заседание на комисията, проведено в Скопие.

На фона на бруталната агресия на Русия срещу украйна някакси нашата тема не беше толкова важна, дори звучеше леко банално. А нашето предишно заседание, което беше в София, съвпадна точно с пътвите два дни на тази агресия. Затова и някак си тогава не стана толкова ясно какво сме постигнали, каво сме направили. Но още един път искам да кажа – не е нищо чак толкова впечатляващо„, посочи той.

Беше просто една обща позиция, стигнахме до нея след мъчителни няколко години. В една препоръка как да бъдат отразени времето на цар Самуил и неговата държава в учебниците на РСМ. Като разбира се акцентът е върху това, че те трябва да се съобразяват с доминиращата гледна точка в световната медиевистика. Това е историческата наука, която се занимава със Средновековието и разбира се тази доминираща гледна точка съвпада с нашата българска интерпретация на това историческо време„, допълни проф. Димитров.

Той уточни, че това все още нищо не значи, като става дума само за едно предложение до правителството на РСМ и не се знае кога то ще се отрази реално в учебния материал.

По думите му ентусиазмът е бил охладен на последното заседание на комисията, на което е постигнато съгласие единствено по отношение на богомилството, което не е чак толкова важен проблем при разминаванията между двете държави в интерпретацията на миналото.

Проф. Ангел Димитров също така отрече над комисията да е оказван политически натиск. „Това е една мантра, която чуваме от другата страна, вероятно за да защити собствената си позиция„.

Темата коментира пред bTV и зам-съпредседателят на Съвместната комисия по въпросите за Северна Македония доц. Наум Кайчев. Той отбеляза, че върху комисията няма дипломатически натиск от Русия, а само исторически спорове.

По думите му на заседанието в Скопие за съжаление напредъкът, постигнат февруари, не е бил продължен. По време на разискванията между историците от двете страни са обсъдени учебниците за 7 клас в Република Северна Македония относно средновековния период, разисквани са аспекти на региона в България от 11 век, въпросите за богомилското учение и на Охридската епископия, но съществен напредък няма.

Доц Кайчев напомни, че от 2019 г. е постигнато решение за съвместно честване на цар Самуил като фигура от общата история, което е прието от правителствата на двете страни, но нито в България, нито в РСМ то е публикувано и приложено. Експертът обаче намекна, че „явно предстои публикуване“. В учебниците за държавното официално честване пише, че Самуил е владетел на средновековна България, но няма никаква промяна в учебниците, те са от 2006 г. и в тях продължават да се пишат редица неточни неща, заяви той.

Нашите предложения обхващат редица аспекти, 14 забележки имаме за учебниците в РСМ от средновековния период, през целия период 4 са завършени. С това темпо няма да стигне далече„, смята той.

Относно Гоце Делчев експертът каза, че историческите изводи са повече от ясни, чрез извори от 11-12 век. Решенето там се очаква от политическия елит, да върви напред. Следващото заседание на комисията е на 12 и 13 май и ще има още три заседания до края на годината, като се продължава с проблемите на 11 век, църковния живот в региона и се очаква решение за Гоце Делчев. Това ще е напредъкът между двете общества, уточни Кайчев.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

КЗК: Производителите на слънчоглед допринесли за повишаване на цената на олиото

Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото...

Демонтажът на МОЧА бе подновен

Подновиха демонтажът на Паметника на съветската армия, съобщава БиТиВи....

Трима младежи са ограбили непълнолетни в столичния парк „Борисова градина“

Софийската районна прокуратура протестира наложената мярка за неотклонение "Надзор...

Кадиров от фитнеса: Не умирам, вдигам железа (ВИДЕО)

Чеченският президент Рамзан Кадиров се опита във вторник да...

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Главчев потвърди – иска да поеме поста и във Външно

Министър-председателят Димитър Главчев предлага промяна в състава на служебния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img