Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Продължават боевете около болница Ал-Шифа, гинат пациенти

Снимка: (архив) EPA

Боевете продължават и днес около главната болница в Газа, съобщава „Ройтерс“.

Израел твърди, че досега е ликвидирал над 170 въоръжени мъже при мащабната атака, която според палестинското министерство на здравеопазването е причинила смъртта и на петима пациенти.

Въоръженото крило на „Хамас“ и „Ислямския джихад“ заяви, че техните бойци са участвали в битки с израелските сили в близост до болницата Ал-Шифа в град Газа, въпреки че „Хамас“ отрича негови бойци да се укриват в съоръжението.

Израелските войски шурмуваха болницата Ал-Шифа в ранните часове в понеделник и претърсиха обширния комплекс, който според военните е свързан с мрежа от тунели, използвана като база за палестинските бойци.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че петима ранени палестинци, „обсадени“ в Ал-Шифа, са починали в резултат на отказ от подходяща грижа, вода и храна през последните шест дни и че състоянието на други ранени пациенти се влошава.

Израелската армия, която загуби двама войници в битка в болницата, на свой ред твърди, че не допуска нараняване на цивилни, пациенти и медицински персонал там и им осигурява храна, вода и адекватен достъп до здравеопазване.

Живеещи в близост до лечебното заведение посочват, че израелските сили са взривили десетки къщи и апартаменти около болницата и са разрушили с булдозери пътища. Близкият частен медицински център – Ал-Хело, също е бил ударен от армията.

Ал-Шифа беше най-голямото лечебно заведение в палестинския анклав преди войната, а понастоящем е една от малкото болници в северната част на територията, които работят поне частично. Освен това в нея са потърсили убежище разселени цивилни.

Управляваната от „Хамас“ медийна служба в Газа информира, че израелските танкове са поразили няколко сгради в болница Ал-Шифа, подпалили са хирургично отделение, а около 240 пациенти и техните придружители, както и десетки медицински служители са били задържани.

По данни на израелската армия досега повече от 350 бойци на „Хамас“ и „Ислямски джихад“ са били задържани в болницата, а общо 800 души са били разпитани.

През последните дни говорители на „Хамас“ съобщиха, че загиналите не са бойци, а пациенти и разселени хора и обвиниха Израел във военни престъпления.

През ноември миналата година Израел беше подложен на яростни критики, след като войските му за първи път нахлуха в болница Ал-Шифа, където откриха тунели, които според тях са били използвани като командни и контролни центрове от „Хамас“.

Над 32 000 палестинци са били убити от началото на израелската офанзива в ивицата Газа до момента.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕС по пътя към нулеви емисии – задава се остър завой

Проблеми както по отношение на търсенето, така и по...

Хиляди на пореден протест срещу управляващите в Унгария

Искат реформа в мерките закрилата на детето

МВФ открива кредитна линия от 8 млрд. долара за Колумбия

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи в петък, че ще...

Лазаровден е

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника...

Полицията в Санкт Петербург ликвидира мъж, заплашил със самоубийство

В руския Санкт Петербург при престрелка е бил убит...

Китай посредничи на „Хамас“ и „Фатах“

Двете палестински групировки са във вражда от 2007 г.

Самолет кацна аварийно в Ню Йорк след инцидент

Върнал се е на летището малко след излитането

Ваня Григорова: Изхабени политически бастуни им се привиждат патерици

"Изхабени от политическа употреба бастуни им се привиждат патерици....

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МВФ открива кредитна линия от 8 млрд. долара за Колумбия

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи в петък, че ще...

Норвегия призова за възобновяване на финансирането на Агенцията за палестинците

Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията...

Турция предлага помощ на Ирак да обезопаси границите си

Турция може да предостави техническа помощ на Ирак за...

Лазаровден е

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника...

Законотворчество като реденето на жълтите павета

Законодателната дейност в България в последната една година е...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img