Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Президентът прие гвардейците и поздрави будителите

Снимка: БГНЕС

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част на площада пред Президентството по случай Деня на народните будители – днес.

Там се състоя традиционната церемония по издигане на националния флаг пред сградата на президентската институция. Президентът премина пред почетния строй гвардейци, а представители на служебния кабинет, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на парламента Вежди Рашидов по протокол присъстваха на площада. Прозвуча и химнът на Република България, след което церемонията премина в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където Радев отправи приветствие.

В словото си президентът каза, че днес се отбелязват 100 години от първото честване на Деня на народните будители, постановен от Стоян Марчевски и обнародван от Министерски съвет.

Левски, Михайловски, Стоянов – всички те са обединени от будителството. Това са учителите, които будят умовете и душите на българите. А българската култура – това е будителството„, каза Радев.

Будителите си отиват без време, почитаме ги посмъртно, иска ми се да ги почитаме преживе„, коментира президентът.

В заключение той отправи благодарност към учителите, мъже, жени и отбеляза, че това е чист и свят празник, а откакто е президент, за първи път е в Гербовата зала заедно с представители на правителството, „което е знак, че работят заедно„.

По-късно държавният глава се включи в Тържественото събрание на Българската академия на науките по случай празника. Академичното честване бе посветено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“ и е кулминация на националните чествания на двете значими годишнини, които се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

В сградата на БАН президентът разгледа и изложени преписи на „История славянобългарска“, част от Научния архив на Академията. „Знанието и науката са във възхода на нашата нация„, каза пред учените президентът. Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев съобщи пред събралите се, че правителството е одобрило и отваря нова европейска програма за научни изследвания, специално за БАН – на стойност 2 млрд. лв. За повече инвестиции, не само в оборудване, а в младите ни учени, призова от своя страна Радев.

В Деня на народните будители Румен Радев отказа „коментари по злободневните политически теми„.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Скопие ще избират президент на втори тур (ОБНОВЕНА)

Лидерът на опозиция води пред сегашния държавен глава

Иран отрича скоро да получи руски изтребители Су-35

Техеран опровергава информация за предстояща доставка

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

Главчев назначи нов зам.-министър на иновациите и растежа

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от сряда...

Китайски военни се срещнаха с американски и руски военноморски служители в Циндао

Високопоставени китайски военни проведоха отделни срещи с колеги от...

Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ за общо управление след изборите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img