Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Президентът иска редовен отчет на премиера пред парламента

Овладяване на демографската криза, подобряване на качеството на националния човешки потенциал и устойчиво икономическо развитие, основано на наука и иновации и на качествено подобрена среда за бизнес и предприемачество. Това са трите основни цели, заложени в проекта за Национален стратегически документ на България, изготвен от Стратегическия съвет към президента, който се представя за обществено обсъждане.

От Стратегическия съвет подчертават, че политиката и държавното управление са дехуманизирани.

По тази причина според тях са необходими законови и организационни промени, които да гарантират модел на управление, основан на принципите на откритост и отзивчивост към обществото, обоснованост на управленските решения, отчетност и реална отговорност.

В документа се посочва, че набелязаните цели трябва да бъдат подкрепени с адекватно реформиране на държавната фискална и инвестиционна политика, както и гарантирането на сигурността на личността, собствеността, общността и страната.

В проекта се откроява нуждата от по-ефективен контрол и по-строги санкции за корупция и злоупотреба с власт, както и от нови стандарти и ефективни механизми за политическа, административна, материална и морална. Необходимо е правната уредба да задължава министър-председателя редовно да отчита резултатите от своята работа и от дейността на правителството пред Народното събрание.

Според Стратегическия съвет реформата в съдебната власт е от ключово значение. За целта трябва да се създадат механизми за недопускане на политически и други обвързаности в съдебната система, както и да се въведе функциониращ обществен контрол върху действията на прокуратурата и практическа възможност за разследване на главния прокурор.

Предлага се и да се възстанови ограниченият съдебен контрол върху актовете на органите на властта и да се отстранят правните и практическите пречки пред упражняването на правото на защита.

Първата и най-важна промяна, с която трябва да се започне, е обединяване на националните стремежи и усилия за постигане на най-важните перспективни задачи и насочване на ограничените ресурси към преодоляване на най-сериозните проблеми, пише в Третата част на проекта.

Посочва се, че стратегическата мисия на държавата е да осигурява благоприятното развитие и реализация на човешкия потенциал, а това означава живота, здравето, възпитанието, образованието, трудовата и личностна изява на всеки българин според неговите способности и стремежи.

На следващо място идва формулирането на Национална стратегическа визия. Тя предполага постигането на три цели:

  • Поетапно забавяне и овладяване на демографската криза (чрез подобряване на раждаемостта, грижите за децата и семействата, понижаване на смъртността и заболеваемостта, снижаване на емиграцията);
  • Подобряване на качеството на националния човешки потенциал (чрез повишаване на образоваността, квалификацията, мотивацията и условията за трудова реализация на българите);
  •  Устойчиво икономическо развитие, основано на наука и иновации и на качествено подобрена среда за бизнес и предприемачество.

От гледна точка на вътрешната политика водещият национален интерес е изграждане на здравословна и стимулираща човешкото развитие публична среда, а от гледна точка на външната политика – трайното конкурентно позициониране на българската държава в глобален контекст.

Националните стратегически приоритети са: образование; здравеопазване; духовност и култура; демографска, семейна и младежка политика; регионално и местно развитие; наука и иновации; политики за насърчаване и подкрепа на малкия и семейния бизнес.

В документа се изтъква, че процесите в страната не вървят в начертаната посока заради „порочния начин на управление, който се отличава с некомпетентност, корупция, злоупотреба с власт, липса на отчетност, хаотичност, неефективен контрол и практическа безотговорност“.

Коренът на злото не е в отделни погрешни решения или прегрешения на индивидуални ръководители, а в цялостния подход към очертаването на желаното състояние на нацията и пътищата за неговото постигане, изтъква се в проекта.конкурентно право

От Стратегическия съвет считат, че има системни дефекти на модела на управление на държавата и на отношенията между държавата и гражданите.

Политическото и властово статукво, т.е. наложеният и упорито защитаван неприемлив начин на управление на държавата, се превръща в препятствие за дългосрочното развитие на страната ни, предупреждава се в документа.

Според Стратегическия съвет са необходими реформи, които реално да овластят гражданите и да наложат логиката на пълноценна лична политическа и управленска отговорност.

Като нужни промени се посочват конституционни, нормативни и организационно-управленски такива.

От президентството предлагат модел на управление, основан на следните принципи:

– Откритост към обществото (прозрачност) и отзивчивост. Със съответни законови промени, всеки орган на власт (законодателна, изпълнителна, съдебна, местна) трябва да бъде задължен да провежда дейността си така, че обществото да е информирано и да получава своевременен и съдържателен отговор на всички основателни въпроси и искания за информация.

– Обоснованост на вземаните управленски решения с предварително оповестени аргументи и доказателства. Налага се съществено преработване на нормативната уредба и промени в начина на устройство и функциониране на институциите.

– Отчетност на всеки орган на властта, всяка администрация и всяко длъжностно лице пред обществото за изразходваните средства и постигнатите резултати.

– Реална отговорност за законосъобразно и целесъобразно упражняване на публичната власт. Това означава, от една страна, по-ефективен контрол и санкции за корупция и злоупотреба с власт, а от друга страна, въвеждане на нови стандарти и ефективни механизми за политическа, административна, материална и морална отговорност. За целта са необходими гаранции, че подготвяните управленски решения се обосновават предварително с убедителни и публично достъпни аргументи и доказателства; подобряване на качеството на законодателството и на парламентарния контрол; mромени, гарантиращи спазване на изискването всеки орган на власт да се отчита пред обществото за изразходваните средства и постигнатите резултати; mромени, коригиращи липсата на лична отговорност за неспазване на основни стандарти за добро управление при упражняване на публичната власт.

„Проблемите с липсата на отчетност и отговорност ще бъдат преодолени не само чрез реформи на изпълнителната власт, но и като се насочи парламента към пълноценно изпълнение на конституционното му задължение да контролира избраното от него правителство. В частност, необходимо е да се въведе ясна и стабилна правна уредба, задължаваща министър-председателя редовно да отчита резултатите от своята работа и от дейността на ръководеното от него правителство пред Народното събрание“, изтъква се в документа.

– Промени в съдебната власт;

– Въвеждане на ефективни инструменти за контрол и въздействие върху органите на властта и длъжностните лица

– Промени в начина на функциониране на механизмите на представителната демокрация, изборите, политическото представителство (вкл. подбора на представителите във властта и контрола над тях).

От Стратегическия съвет настояват за усъвършенстване на механизмите за кадрови подбор, както и на публичния контрол над партийните назначения във властта.

В заключение те посочват, че вероятно ще се сблъскат с недоверие от страна на обществото към държавата, нейните институции и към политиците.

Разколебаното чувство за общност е най-страшната последица за масовото съзнание от вируса на злоупотребата с власт и корупцията, поразил държавата и обществото, заявяват от президентството и допълват, че с обсъждането на този проект се поставя начало на общонационално усилие за бъдещето на страната.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ваня Григорова насочи поглед към парламента

Общинският съветник от БСП-София Ваня Григорова се впуска в...

Новият пакет военна помощ на САЩ тръгва за Украйна до дни

Първите доставки на американска военна помощ, включително тактически ракети...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img