Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Правосъдие за всеки“ настоява за незабавна ротация и съдебна реформа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да извършат ротацията, както е била договорена преди 9 месеца, и да довършат реформата в съдебната власт. За това призоваха от сдружение „Правосъдие за всеки“ с декларация, адресирана до двете парламентарни групи и нейните народни представители.

От сдружението отбелязват, че това, което се случва в последните дни, е грозно, глупаво и цинично спрямо обществото, което даде шанс на най-абсурдната НЕкоалиция от началото на прехода, но с надежда да бъдат изпълнени предизборните обещания и програми и да се направи истинска съдебна реформа, която най-после да върне доверието в правосъдието.

От „Правосъдие за всеки“ припомнят, че сглобката все пак направи няколко добри стъпки – въведе се механизъм за независимо разследване на главния прокурор, съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, закриха се извънредните прокурорски трибунали, наречени благоприлично „специализирани съдилища“, прие се дълго чаканият закон за противодействие на корупцията.

Изведнъж обаче се появи реалната опасност с всичко, което бе уредено като рамка с тези конституционни изменения, да спре и реформата на съдебната власт, а Антикорупционната комисия въобще да не получи шанс да заработи.

От „Правосъдие за всеки“ смятат, че това се прави умишлено от политически лидери, които очевидно може да имат проблеми с една реално работеща съдебна система и ефективен антикорупционен орган с разследващи функции. В този смисъл, споровете за едно или друго име в списъчния състав на бъдещия Министерски съвет, детските закачки, тежките обиди и сърдитите пози на неколцина преговарящи и лидери се използват само като претекст за взривяване на преговорите и опит да не се състави новото „правителство на ротацията“.

Поради тази причина от сдружението настоятелно призовават ръководствата на ПГ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, и всичките 132 народни представители от управляващото мнозинство да докажат на практика, че работят за държавата и обществото, а не лично за себе си, като:

  • Подпишат незабавно Споразумението за съвместно управление, в което да си поставят обаче и конкретни срокове за изпълнение на поетите в него ангажименти към съдебната реформа, избора на новата антикорупционна комисия и регулаторните органи, при прозрачен и обществено контролиран избор на независими професионалисти във всички тези органи;
  • Извършат ротацията по начина, по който се разбраха преди девет месеца, за да няма повече безумни спорове и циркови спектакли, а именно ротират се само премиерите Николай Денков и Мария Габриел, като се избират нови министри само на местата на тези, които изрично изказаха желание да напуснат постовете си при ротацията. Кандидатът за премиер Мария Габриел да внесе съгласувания вариант за състав и структура на Министерски съвет и същият да бъде гласуван най-късно в началото на следващата седмица;
  • Да се пристъпи незабавно към номиниране на кандидатите за Антикорупционната комисия и процедура по събеседването им в нарочната номинационна комисия при засилено и гарантирано наблюдение от страна на гражданските организации;
  • Да се възобнови работата на временната анкетна комисия в Народното събрание, като се призоват за изслушване всички административни ръководители на съответните нива в прокуратурата, чиито имена са споменати в проверките и досъдебните производства по Петьо Петров – Еврото и „Осемте джуджета“ и Мартин Божанов – Нотариуса, включително и. ф. главен прокурор, а при отказ да се явят – да бъде сезиран Инспектората към ВСС за нарушаване Етичния кодекс на магистрата.

Ако това не се случи, то „Правосъдие за всеки“ ще приеме, че целта на тези, които го провалят, е била спиране на съдебната реформа чрез блокиране или прекратяване работата на Народното събрание, като тази цел е била водеща и отдавна замислена от кукловодите на Прехода и техните марионетки в ръководствата на политическите партии и на ръководни позиции в Народното събрание.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Пеевски и Борисов заедно на среща с миньорите (СНИМКИ)

Обещано и изпълнено. Това заявиха лидерите на ГЕРБ и...

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

София не е пред епидемия от коклюш, засега

София не е пред обявяване на национална епидемия заради...

„Хизбула“ изстреля десетки „Катюши“ по Израел

Като отговор на атака срещу ливански села

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img