Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Политиката да се икономизира, а не да се политизира икономиката, иска Васил Велев от кабинета „Донев“

Ще поискаме да се икономизира политиката, а не да се политизира икономиката и българските интереси да се отстояват навсякъде, където България участва – в ЕС, в НАТО.„. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев за претенциите на бизнеса към новата власт на служебното правителство.

По думите му от бизнеса ще поискат новите управляващи да си изпълняват клетвата, да спазват клетвата – във всички свои действия да се ръководят от интересите на народа.

Да правят това, което е най-добре за България, за българския народ, а не това, което е най-добре за новия голям брат, още по-малко това, което е най-зле за предишния голям брат„, каза Василев.

Той изрази пет конкретни задачи, които бизнесът ще постави пред служебния кабинет. Сред тях са програмата за компенсации за високите цени на електроенергията за небитовите потребители, чието изпълнение според него не е гарантирано, както и сигурността и цената на доставките на природен газ, защото по думите му осигуреността с газ към момента е 28% от потребностите.

Предприятията ще ограничат своята дейност, ако се запази подаването на газ, но при високи цени. „До съкращения се прибягва в краен случай. Най-напред ще има отпуски, намаляване на възнагражденията. Съкращението е малко преди фалита. Ние не искаме да се стига дотам и има начини това да бъде избегнато„, каза представителят на работодателите.

Протестите не са обичайно занятие за работодателите, рядко стигаме до протести, коментира председателят на АИКБ, но не изключи и такъв вариант.

Друга задача е Планът за възстановяване и оперативните програми, защото в последните 2 години имаме срив на инвестициите в страната, отбеляза Васил Велев.

Четвъртата и петата задача касаят най-пострадалите поради недобро управление браншове – инфраструктурното строителство и транспортния бранш, уточни той.

Относно очакваните седем танкера с втечнен газ, обещани от бившия премиер Кирил Петков, Велев обясни: „Тези танкери са мираж„.

Според Васил Велев със синдикатите са „силно обединени в сектор енергетика“ и нямат различия. Подобно на предложението на КНСБ и представителят на работодателите заяви, че с подготовката на проектобюджета за следващата година би могло да се направят и някои актуализации на текущия бюджет.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Ваня Григорова насочи поглед към парламента

Общинският съветник от БСП-София Ваня Григорова се впуска в...

Прокуратурата разследва побой над непълнолетен в Перник

На пострадалият е причинена средна телесна повреда

Тайван пита САЩ как да използа новата военна помощ

Тайванската армия ще обсъди със Съединените щати как да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img