Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пенсионерите да получат служебно преизчислението на пенсиите си, иска Диана Ковачева

Снимка: архив БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева настоява пенсионерите да получат служебно разпорежданията, в които са посочени преизчислените им пенсии. Тази препоръка тя изпрати до управителя на НОИ Ивайло Иванов.

Все повече граждани се обръщат с въпроси относно възможността да получат своевременно информация за новия размер на пенсиите им, след тяхното преизчисляване от 25 декември 2021 г. Те изразяват притеснение от невъзможността да получат своевременно информация и при несъгласие или съмнение за допусната грешка, да могат да обжалват административният акт, с който се извършва това преизчисление. Притеснението е породено и от практиката на Националния осигурителен институт (НОИ) да не изпращат разпорежданията, с които служебно се преизчисляват пенсиите на техните адресати, като тези разпореждания могат да бъдат предоставяни само след изричното им поискване„, пише проф. Ковачева.

Заради решението на законодателя за служебно преизчисляване на размера на всички пенсии от 25 декември 2021 г., тя смята, че трябва да се разгледа възможността разпорежданията, с които ще бъде удостоверен новия размер на пенсиите, да бъдат изпратени по съответния законов ред на всички пенсионери. Самите разпореждания, освен с уведомителен характер, са и годни за обжалване административни актове.

Ковачева предупреждава, че не бива да се допуска ситуация, в която възрастните хора, включително и тези с влошено здравословно състояние, да бъдат поставяни в условия, в които да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на НОИ, особено в момент на увеличаващите се случай на COVID-19 и в разгара на четвъртата вълна на епидемията, за да подадат своите искания за получаване на разпорежданията, с които е преизчислена пенсията им.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

10-километрова колона от тирове се е образувала на "Дунав...

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за „Мини Марица Изток“ до 2029-а

Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на "Мини...

Георги Гвоздейков организира изборите

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще организира провеждането на...

Габриела Славова остава в ареста, обвинена в убийството на Пейо Пеев

Габриела Славова остава в ареста, като обвиняема за убийството...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img