Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пеканов и Фандъкова спорят за парите от Плана за възстановяване

Снимка: БГНЕС

5% – толкова се оказаха средствата в Плана за възстановяване и устойчивост, които са предвидени за конкретни проекти на София. Това написа във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя отбелязва, че според вицепремиера по европейските фондове Атанас Пеканов това е голямата концентрация на средства, която трябва да се намали.

Днес успях да споделя на г-н Пеканов, че зад тези „5% концентрация“, стоят над 1,5 млн. граждани, които изпращат в държавната хазна 40% от данъчните приходи, които държавата събира. На фона на тази „концентрация“ трябва да отчетем и фактът, че Столична община от години не получава т.нар. изравнителна субсидия – процент от данъците, които да се връщат от държавата в общинския бюджет„, изтъква Фандъкова.

Тя е категорична, че е крайно несъгласна с медийните изяви на Пеканов, който за два дни многократно е заявил, че търси възможности за намаляване на средствата, предвидени за София в Плана за възстановяване и че София взима огромен ресурс от този за цялата страна.

По тази вчера столичният кмет е поискала спешна среша със служебния премиер Стефан Янев. Днес с неговия екип са разговаряли за финансирането на двете разширения на третата линия със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

Фандъкова посочва, че някои от проектите на Столичната община, като този за метрото, не могат да получават пари от кохезионните фондове, тъй като те остават насочени към по-бедните региони.

Планът за възстановяване обаче е съвсем друг, нов механизъм. Неговата цел е да подпомогне държавите и градовете да се справят с последиците от пандемията и да развиват устойчиви и зелени политики. Проектът за метрото на София отговаря напълно на критериите за финансиране, каквато до момента беше и предварителната оценка на Комисията„, заявява кметът.

Като аргумент тя изтъква и факта, че от 12 одобрени до момента плана на държави в 5 са заложени проекти за метро, включително и на столици.

Твърденията, че столиците са богати и не трябва да бъдат финансирани са просто несъстоятелни и манипулативни, подчертава Фандъкова.

Тя изразява удовлетвореност, че премиерът е чул разликата между двата различни механизма за финансиране и че приема метрото на София за стратегически и екологичен проект.

„София не моли за милостиня с това, че настоявам метрото да бъде включено в Плана с финансиране от 360 млн. лв. София има пълна готовност да започне строителството още тази есен и да осигури над 50% съфинансиране„, изтъква кметът.

Тя съобщава и че е получила уверения от министър-председателя, че проектът за двете разширения на метрото – през „Подуяне“ и през „Гео Милев“, „Слатина“ и до бул. „Цариградско шосе“ – ще останат в плана за възстановяване, но вероятно с „малко“ намалени средства.

От пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че на провелата се днес среща Пеканов е подчертал, че пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в Европа, като София не попада сред тях, а продължава да получава несъразмерно голяма част от средствата.

Според него е сериозна грешка за общата стратегия на страната административното задържане на София в Югозападния район за планиране. Преобладаващата част от столиците в ЕС са отделени в самостоятелни икономически райони. Единствено България продължава да не следва този подход с цел да гарантира повече средства специално за столицата. Решението да не се извади област София от Югозападния район от предишното правителство за идния програмен период ни вещае съответно допълнителни проблеми и рискува парите за останалите населени места от Югозападния район, предупреждава Пеканов.

По негови думи в столицата не е установен устойчив модел на финансиране на инфраструктурните проекти.

Европейските институции от години ни казват, че това трябва да спре и че парите, които ни дават, трябва да отиват за сближаване, а не приоритетно за единствения ни район, който се справя малко по-добре. Съответно именно той трябва да търси по-добри и устойчиви модели да се финансира в по-голяма степен със собствени приходи„, подчертава вицепремиерът.

На срещата той е пояснил, че важността на Софийското метро като водещ проект никога не е била поставяна под въпрос. Пеканов обаче е категоричен, че намаляване на средствата за столицата ще има.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Русия се похвали, че е превзела село Богдановка в Донецк

На този етап украинските военни не коментират

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Външните министри на страните от Г-7 набелязаха "конкретни стъпки",...

Ранени и загинали при пожар в ресторант в Индия

Пожарът е причинен от гръмнала газова бутилка

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img