Паралелка с 50% ученици със зелен сертификат може да се върне в клас

Прочитания 1657
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR.

Това пише в насоките, съгласувани между Министерство на образованието и Министерство на здравеопазването. Насоките са актуализирани и са утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката днес.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.

С новите правила се разрешава на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от държавата. Решението не не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката (МОН) да предостави на частните училища безплатни тестове, но когато такива бъдат осигурени от МЗ.

Идеята на новите насоки МОН аргументира с желанието да ускори връщането в училище на колкото може повече ученици въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

Регионалните управления на образованието в страната са информирани за промените още днес. Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от V до XII клас още от понеделник, 29 ноември т.г.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Таня Манолова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Еднаква учителска заплата за всички предлагат от синдикат "Образование"

Учителската заплата трябва да бъде еднаква за всички учители в България и да бъде надграждана. Това е становището на синдикат „Образование“ за промени в сферата на просветата. Настояваме като задължителна стъпка учителите да получат 15% увеличение от 1 януари 2021г. на трудовите си възнаграждения, което да компенсира бруталната за тази година инфлация, пишат от

Read More »