Откриха ново огнище на птичи грип в Хасковско

Прочитания 1756
0 0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди наличието на ново огнище на птичи грип в област Хасково, съобщи пресцентърът на агенцията. Уточнява се, че става дума за високопатогенна инфлуенца от тип А.

Вирусът е установен във ферма за пекински патици, намираща се в землището на с. Жълти бряг, община Стамболово. В нея се отглеждат около 5800 патици от различни възрастови категории. Обектът е разположен в 10-километровата наблюдавана зона, районирана във връзка с огнище на заболяването от края на 2021 г.

Положителната проба е констатирана при изпълнението на пасивен надзор в зоната.

През миналата седмица беше съобщено, че предишното огнище на птичи грип в областта – в с. Криво поле, е било ликвидирано.

Изпълнителният директор на БАБХ е издал заповед, с която налага мерки за контрол на новото огнище в с. Жълти бряг. Заболелите и контактните птици ще бъдат умъртвени „по хуманен начин“, а труповете ще бъдат обезвредени под официален надзор и „по начин, недопускащ разпространение на болестта“.

Около засегнатия животновъден обект са определени две предпазни зони. В 3-километровата зона попадат селата от община Стамболово – Жълти бряг, Стамболово и Царева поляна, от община Хасково – с. Книжовник. В 10-километровата наблюдавана зона попадат от села от три общини в две области. От област Хасково, община Хасково, става дума за селата Войводово, Манастир, Малево, Криво поле, Корен, Маслиново, Горно Войводино и Долно Войводино. От община Стамболово, Хасковска област, в зоната влизат селата Малък извор, Голям извор, Кралево. От област Кърджали, община Кърджали – с. Сестринско, с. Рудина, с. Татково, с. Звиница и с. Крин.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, както и яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях. Същото важи за фуража и транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Отнеха лиценза на „Беса Транс" – агенцията, чийто автобус катастрофира на АМ „Струма“

Отнет е лицензът на туристическата агенция „Беса Транс“, която превозваше пътниците с автобуса, катастрофирал на автомагистрала „Струма“, съобщи Нова телевизия. Новината беше огласена от министъра на икономиката на Република Северна Македония – Крешник Бектеши. Припомняме, че при инцидента загинаха 45 души. Директорът на държавния инспекторат по транспорта Руфат Хусеини заяви

Read More »