https://www.gerb.bg/bg

Остава в сила бедственото положение в Карловско, наводнени са 200 къщи (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Остава в сила частичното бедствено положение в петте села в Карловско, които вчера бяха потопени под вода, съобщават БНТ и БНР.

Очаква се решение тази сутрин как ще продължат спасителните дейности за извеждане на бедстващи хора в селата, пострадали най-тежко от наводненията.

Ще се прецени и дали да бъде поставен временен мост в участъка Богдан – Московец.

@news24sofiaeu КАДРИ ОТ ДРОН: Река Стряма заля пловдивско село и част от АМ „Тракия“ – ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИК-ТОК ЗА ОЩЕ НОВИНИ #News24sofia ♬ original sound – news24sofiaeu

Без ток, вода и достъп остават жителите в северната част на село Богдан.

В различна степен са пострадали всички села, разположени по поречието на река Стряма и притоците ѝ. Причината е, че в планината над Клисура, където е изворът на река Стряма, е паднало най-голямото количество дъжд – рекордните 191 литра на кв.м.

През цялата нощ критичните участъци по течението на придошлата река останаха под наблюдение.

Около връх Богдан се е образувала т.нар. климатична супер клетка – облаци, от които отново се е изляло огромно количество дъжд. Стихията унищожи мостове и пътища и лиши спасителните екипи от резервни маршрути. По този начин жителите на Богдан и Каравелово се оказаха блокирани и се наложи спасяването на десетки хора с хеликоптер.

36 души от село Каравелово са били евакуирани през изминалата нощ.

Директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в Столична община Красимир Димитров заяви пред Нова телевизия, че разчистването на селото ще продължи и днес. Спасителните екипи ще претърсват и къщи за бедстващи местни жители.

Заради продължителния интензивен дъжд са наводнени етажи на жилищни и търговски сгради, промишлени предприятия, нарушена е пътната настилка, навлечени са инертни материали в селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина и Христо Даново, и в град Клисура.

По информация на кмета на община Карлово в село Богдан наводнените къщи са поне 120 – 150, а в Каравелово – около 60. В Слатина също има къщи под вода. По негови думи наводнените къщи са поне 200.

Вечерта с хеликоптер бяха доставени хранителни продукти, вода и други средства от първа необходимост на засегнати от наводнението и на спасителните екипи – пожарникари, военнослужещи от Сухопътните войски, представители на други институции и доброволци.

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви пред Нова телевизия, че е видял изключително бърза реакция и взаимопомощ между различните звена на МВР, Министерството на отбраната, както и една аварийно-спасителна група към Столичната община, членовете на която изключително адекватно са помагали на място.

@news24sofiaeu СИГНАЛ ДО NEWS24 TV: Почти се наводнихме… – ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИК-ТОК ЗА ОЩЕ НОВИНИ #News24sofia ♬ original sound – news24sofiaeu

По думите на Демерджиев в района все още има къщи, които не са проверени. Той обаче увери, че няма загинали хора нито сериозно пострадали.

Министърът съобщи, че е разпоредена проверка за незаконна сеч около бедстващите села.

От вчера Областната организация на БЧК-Пловдив е изпратила екип на място, който е посетил най-засегнатите райони и е провел срещи с представители на местната власт за извършване оценка на нуждите в Карлово и околните населени места с ограничен достъп.

Екип на БЧК посети болницата в Карлово, където са настанени част от евакуираните, на които бе оказана първа психологическа помощ и им бяха предоставени вода и храна.

От тази сутрин два екипа на БЧК са на терен на територията на общината и в село Каравелово. Най-належащи са нуждите от питейна вода за 5000 души и материали от първа необходимост за 100 души от евакуираните, които БЧК осигурява.

Президентът Румен Радев също пристигна днес в района на петте карловски села, които пострадаха при наводненията.

Той заяви, че най-важното е да продължи огледът, за да бъде сигурно, че няма хора в риск, а при успокояване на обстановката, да се описват щетите, за да може държавата да помогне с всичко, което може.

Знаем и от преди, явно и в бъдеще ще имаме подобни предизвикателства, трябва да се мисли в перспектива за екипи за аварийна превенция. Трябва да има много добре подготвени специалисти„, подчерта държавният глава.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който втори ден е на място, за да участва в координацията на дейностите, заяви, че продължават усилията за осигуряване на достъп по суша до всички населени места, засегнати от големите наводнения.

70 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада действат днес в засегнатите райони. Вече е поставен мост между селата Московец и Богдан. Военнослужещи от 91-и инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-и инженерен полк – Белене инспектират участък в района на село Слатина, за да установят възможността и необходимостта от поставяне на временен мост.

Работи се за възстановяване на пътната връзка между селата Богдан и Каравелово и се доставя храна и вода в бедстващите райони.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БВП на България нараства с 1,7% през първото тримесечие на 2024 г.

През първото тримесечие на 2024 г. БВП на страната...

Язовир „Елешница“ може да прелее

При по-продължителни и обилни валежи

Бистрица остана без личен лекар

Софийското село Бистрица остана без личен лекар, съобщава bTV. Причината...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg