https://www.gerb.bg/bg

Османи „препоръча“ на Ангел Димитров да се занимава с история, а не с политика

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Съпредседател на българската част на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси Ангел Димитров не е политик, а историк, препоръчвам му да се занимава с история, а не с политика.

Това заяви днес министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в отговор на журналистически въпрос за коментар на твърдението на Димитров, че страната не действа като кандидат за членство в ЕС, съобщи МКД.

Министър Османи подчерта, че един от основните принципи на Споразумението с България е тези две неща да бъдат разделени – политиката на политиците и историята на историците.

Ангел Димиров очевидно проявява някаква политическа амбиция, но още веднъж да кажа, че трябва да се концентрира върху следващото заседание на историческата комисия, да се подготви, защото има кой да говори за политика„, каза Османи днес.

Димитров каза, че само с една фаза ЕС е напомнил на Македония, че трябва да спазва Договора за добросъседство с България. Това отваря широко вратите за нашите възражения и искания към страната, каза той в предаването „Брюксел 1“ по телевизия „България он ер“.

Припомняме, че Османи по-рано коментира българите в страната си по друг скандал. Той смята, че откриването на българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид е провокация, която вреди на българската общност в страната му. 

Преди това се проведе протест по повод откриването на българския клуб „Цар Борис Трети“, като протестиращите скандираха „българи татари и фашисти“ и замеряха с яйца и камъни сградата, където се помещава клуба и носеха плакати с надписи срещу България и с призиви срещу Европейския съюз, който подкрепял „фашистките искания на България„.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Володимир Зеленски: Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си

Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си...

Прокуратурата изплаща 74 хил. лв. обезщетение на наследниците на Алексей Петров

Прокуратурата изплаща 74 хил. лв. обезщетение на наследниците на...

Д-р Ивайло Ценков пред News24sofia.eu: Високото кръвно е масов убиец, който тихо убива (ИНТЕРВЮ)

Повече за усложненията, за превенцията и защо наричат хипертонията "тихия убиец" споделя в интервю за News24sofia.eu д-р Ивайло Ценков, кардиолог в УМБАЛ " Св. Екатерина"

В Русия искат 17 години затвор за възрастен учен, работил по хиперзвуковите ракети

Прокурорите поискаха 17-годишна присъда затвор за възрастен руски учен,...

С работни групи ускоряват Вертикалния газов коридор и новите ядрени реактори

Създават се междуведомствени работни групи, които да подпомогнат реализацията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg