https://www.gerb.bg/bg

Осъдиха бившият президент на Боливия Жанин Анес на 10 години затвор

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Боливийският съд призна бившия президент Жанин Анес за виновна за организиране на преврат, който я доведе на власт по време на политическа криза през 2019 г., съобщава агенция Ройтерс.

Тя беше осъдена на 10 години затвор. Бивш военен командир и бивш полицейски генерал също получиха присъди.

54-годишната Анес беше осъдена за вземане на „решения, противоречащи на конституцията“ и за „неизпълнение на задълженията„.

Прокуратурата каза, че Анес, тогава десен сенатор, е нарушила нормите, които гарантират конституционния и демократичния ред след президентските избори в Боливия през 2019 г.

Защитата на Анес заяви, че ще апелира към международните органи да търсят справедливост, а няколко сектора на опозицията планираха шествия в знак на протест срещу решението.

Боливия е разделена по въпроса дали е станал преврат, когато тогавашният президент Ево Моралес подаде оставка през 2019 г., като Анес се издига до президентския пост на фона на вакуум в лидерството, останал след него. Напускането на Моралес последва масови протести заради оспорвани избори, на които той твърди, че печели спорен четвърти пореден мандат.

Анес твърди, че е невинна.

Спорният случай допълнително разкри разломите в дълбоко разделена страна, като същевременно подклажда опасенията относно съдебния процес в Боливия.

Загрижени сме за това как е преследвано това дело. И призоваваме висшите съдилища да проучат как е водено производството„, каза Сезар Муньос, старши изследовател за Северна и Южна Америка в Human Rights Watch, в интервю преди присъдата.

Анес не беше допусната да присъства лично на процеса, вместо това тя следи изслушването и участва от затвора. Тя е задържана след ареста й през март 2021 г. по първоначални обвинения в тероризъм, бунт и заговор.

Членове и поддръжници на партията „Движение за социализъм на Моралес“ (MAS), която се завърна на власт през 2020 г., казват, че Анес е изиграла ключова роля в преврата срещу Моралес, първия местен президент на Боливия, който наблюдава драматичното намаляване на бедността като президент от 2005 до 2019 г.

Като президент Анес беше обвинена в уреждане на политически сметки, когато нейната администрация преследва бивши служители на MAS.

Поддръжниците на Анес твърдят, че процесът й е бил нелегитимен и политически. В процеса си Анез каза, че е продукт на обстоятелствата и че издигането й до висшия пост помогна за успокояване на напрегнатата нация и положи основите за избори през октомври 2020 г.

Не си мръднах пръста, за да стана президент, но направих това, което трябваше да направя. Поех президентския пост по задължение, според това, което е установено в конституцията„, каза Анес в последното си изявление пред съдията.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за...

Започна посещението на Путин в Китай

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в...

Премазаха от бой в затвора двойния убиец от дискотека „Соло“

Изтърпяващият от 2 месеца доживотна присъда в Пловдивския затвор...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg