Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Организация на изборите при настоящите условия – приоритет за Томислав Дончев

Томислав Дончев, снимка: БГНЕС

Изборният процес в България е един от най-прозрачните, а в момента трябва да се съсредоточим върху качеството на организацията при наличните условия, а не да правим промени. В това бе категоричен вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на Нова телевизия. Той е убеден, че не трябва да се създават проблеми с промени, които са драстични. До изборите остават малко повече от 2 месеца, след като президентът Румен Радев ги насрочи за 4 април.

Самият изборен процес не дава възможност за сериозни манипулации. Ако има изкривявания, то те се осъществяват извън изборните секции, убеден е Дончев.

Много политически партии, по думите му, се упражняват по темата с изборния процес, за да извлекат политически дивиденти. Но и това е част от опозиционното политическо говорене – такова беше определението, което Дончев даде за притесненията на бившия втори в ГЕРБ и „машината за избори“ Цветан Цветанов.

Според Дончев, това е част от опозиционното говорене, част от политическата конструкция и затова Цветанов да говори така било е съвсем нормално. Ако някой има добър резултат, изборите нечестни ли ще бъдат, попита Томислав Дончев.

В момента се работи по организацията за гласуване на карантинираните български граждани – мобилните екипи, тяхната ваксинация и обезпеченост на изборния процес. За идеята за гласуване по пощата за българите зад граница опасенията са дали ще се запази тайната на вота, дали няма значим риск за злоупотреба с правото на глас, а и дали заради пандемията ще се спазят сроковете за доставка. Основното е обаче опасенията за опазване на тайната на вота. Най-тежкият политически резултат след изборите би било нулево доверие, представителство, в което никой не вярва и тежка конституционна криза. Ударите върху изборния процес не са добра политическа технология, отсече Дончев

Приоритет ни е опазване на изборния процес като обществено доверие, заяви Дончев.

И 5 гласа на починали вече хора да се появят, това ще сложи такова петно върху изборния процес, че настоящите упреци за купуване и манипулации на вота, ще ни се сторят детска игра, предупреди Дончев, но не отговори на въпрос по каква причини не са изчистени избирателните списъци у нас.

Припомняме, че според „Атака“ около 600 000 са мъртвите или кухи имена в тези списъци.

От къде мога да знам в коя политическа глава, каква скверна идея ще се появи. България трябва да измисли технология, с която да държи българските граждани зад граница близко до изборния процес, по думите на вицепремиера.

Както той обясни ГЕРБ нямат интерес да държат сънародниците ни в чужбина далеч от изборите, защото партията има добро представителство в чужбина.

Томислав Дончев защити предложението за видеозаснемане или видеопредаване на броенето на бюлетините, въпреки че има някои подозрения за техническото осигуряване, особено в някои малки и отдалечени населени места.

Не виждам нищо лошо в още една мярка за прозрачност, в крайна сметка протоколът така или иначе е публичен. Въпросът е за техническа възможност това да се случи – видеопредаване в реално време или възможност да се прави запис, заяви Томислав Дончев.

Въпрос е обаче на правна техника и да се види кой точно протокол и нормативен акт трябва да се променят, за да може да се въведе такова видеозаснемане. Томислав Дончев отхвърли идеята правителството да изготви предложения за това с аргумент, че няма време. Така идеята остава в ръцете на Народното събрание.

На този етап няма яснота какъв процент от тези 130 000 души, заети в изборния ден, ще пожелаят да се ваксинират. Работи се по протоколите за безопасност с дезинфекция, максимална дистанция и осигуряване на лични предпазни средства, включително протокол за гласуване с машина. Засега няма препоръка на гласуващите граждани да се осигуряват лични предпазни средства.

Към момента ГЕРБ не мисли за коалиция след изборите, а усилията й са насочени към спечелване доверието на избирателите.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Над 200 земетресения разлюляха Тайван през нощта

Източният окръг Хуалиен в Тайван беше разтърсен от повече...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Даниел Вълчев: Служебното правителство стана миш-маш

Вторачването в служебните правителства не е нещо много полезно...

ФБР припомня колко опасен е TikTok

Докато Сенатът на САЩ се готви да одобри забраната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img