Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ООН: Расте международният консенсус за спиране на Израел в Газа

Снимка: EPA/WAEL HAMZEH

Има нарастващ международен консенсус да се заяви на Израел, че е необходимо прекратяване на огъня и че нападение срещу Рафах би причинило хуманитарна катастрофа. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на посещение в Йордания, съобщава „Ройтерс“.

Свидетели сме на нарастващ консенсус сред международната общност да се каже на израелците, че прекратяването на огъня е необходимо, а също виждам и нарастващ консенсус – чух го в САЩ, чух го от Европейския съюз, да не говорим, разбира се, за мюсюлманския свят, да се заяви ясно на израелците, че всяка сухопътна офанзива в Рафах може да означава хуманитарна катастрофа„, подчерта той на пресконференция.

По време на обиколка в лагер в Йордания, където агенцията на ООН за палестинските бежанци предоставя здравни и образователни услуги, Гутериш посочи, че агенцията е спасителен пояс на надежда и достойнство за милиони бежанци в региона.

Трябва да се стремим да запазим потока на единствените по рода си услуги, които агенцията предоставя, защото това поддържа надеждата. В един все по-мрачен свят агенцията е единственият лъч светлина за милиони хора„, изтъкна той.

Йордания, която е в центъра на арабско-израелския конфликт, приютява 2,4 милиона палестински бежанци – най-големия брой сред съседите на Израел. Много от нейните граждани са от палестински произход.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци е в криза, откакто Израел обвини дузина нейни служители в участие в атаките на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври.

Твърденията накараха най-големия спонсор на службата – Съединените щати, и някои други страни да спрат финансирането, което постави под съмнение бъдещето на агенцията.

Оттогава обаче някои други държави възобновиха финансирането.

Резултатите от предприетото независимо вътрешно разследване на ООН ще помогнат за укрепването и подобряването на Агенцията на ООН за палестинските бежанци, заяви Гутериш.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

ЕС по пътя към нулеви емисии – задава се остър завой

Проблеми както по отношение на търсенето, така и по...

Хиляди на пореден протест срещу управляващите в Унгария

Искат реформа в мерките закрилата на детето

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно, уверява ЦИК

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това...

Новият лидер на БСП-София сменя Иван Таков и начело на групата на партията в СОС

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Турция предлага помощ на Ирак да обезопаси границите си

Турция може да предостави техническа помощ на Ирак за...

Априлски сняг падна на Пампорово

Априлски сняг падна на Пампорово и високите части на...

Лазаровден е

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img