Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Онлайн обучението обра негативите на системата, смятат учители

Снимка; архив БГНЕС

Това са най-ниските резултати по математика от 2019 г. Самите изпити са в неправилен формат. Защо да измерваме само български и математика в 7 клас – какво учат децата по другите науки? Това запита пред БНТ Асен Александров, директор на 51 СУ „Елисавета Багряна“ в София по повод проведените преди седмица матури по български език и по математика след 7 клас.

По думите му българското училище не може да излезе от сянката н ХХ век. Измерваме възможността на учениците да преразказват възможности, а не тяхното творческо мислене. Това е заради големия натиск да се олекотява материала, да са по-лесни задачите.

По думите на Нора Кирева, преподавател по български език в 35 СОУ „Добри Войников“ в София онлайн обучението се оказа удобно извинение за натрунпаните негативи в системата. Негативите са и в учебните програми, и в кадровата политика и др. Всеки нов идва и „открива топлата вода“, каза тя.

За седмокласниците скалата си беше добре, смята тя. Заблуждаваме се, че правим нещо в това общество. В тест за Националното външно оценяване (НВО), особено, когато той е и за подбор на децата (за нови училища – б.р.) имаше толкова ниски изисквания, каза Кирева и даде пример с 12-ти, 24-ти, 17-ти въпрос – не може да изпитваме деца в 7 клас кога се употребява с и със – твърде елементарно е, обясни тя.

Според Александров целта на математиката е да решава житейски проблеми. Той иска милутидисциплинарни изпити. Не е нормално да има изпити тип „Пиза“, а нашите да са вътрешни. Тестовите задачи моделират реалния живот. Пътят е това – да променим формата на изпита. Трябва да се промени вида на изпита, учениците трябва да се научат на повече труд, категоричен е Александров.

Според Кирева учителите не подготвят децата само за изпити. Тя припомни през 2000 г., когато е въведено и децентрализираното учене. Учителите готвят учениците за живота, смята тя, но Александров не е съгласен.

Кирева смята, че промяна на начина на изпитване сега не е добра идея. Няма да имаме готовност, правенето на тестове не е толкова елементарно нещо. В езика има логика, той е „логос“, мотивира се тя.

Александров обоснова тезата си, че в живота мислим с главата си, мултидисциплинарно. Можем да си купим такива въпроси за матурите – от Финландия, например. Мотивираните деца в 6-ти и в 7-ми клас обръщат внимание само на български и математика и другите предмети ги неглижират. Може 50% от изпита по математика да включва природни науки, обясни той.

Тя веднага реагира, че когато преподаваш литература, ти не може да обясниш „Опълченците на Шипка“ без да разкажеш за хода на Руско-Турската война. Има начин за интеграция на материала, съгласи се Александрова.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха 1,4 тона кокаин на пристанище край Стокхолм

Шведската митническа служба хвана 1,4 тона кокаин, едно от...

Сенатът на САЩ удължи на програмата за шпиониране на чужденци

В събота Сенатът на САЩ одобри удължаването на срока...

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

Започна строителството на 1000 паркоместа на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img