Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Околийски: Рискуваме България да стане оазис на пандемията

Служебният кабинет взе правилно решение, но закъсняло. Това заяви доц. Михаил Околийски, представител на българския офис на СЗО.

По думите му доколкото мерките са ефикасни, ще си проличи в близко бъдеще, ако това е начин да овладеем епидемията – биха били много добри. Броят на ваксинираните скочи 3 пъти и ако това се беше случило от началото на пандемията, сега щяхме да махаме маските и да се връщаме на стадионите, посочи Околийски.

Той предупреди, че и 2022 г. ще бъде годината за коронавируса в България, но не и в Западна Европа. Тук рискуваме да останем оазис на нерационалното мислене, добави Околийски пред БНТ.

Той не мисли, че локдаунът е вариант за България, защото ще срине икономиката и ще донесе много щети. СЗО са много притеснени за България, като още в началото на пандемията се опитали да говорят на хората да се обединят като общество и заедно да понесем удара. Това обаче не се случи. Имаме да извървим много голям път към цивилизоваността на западните страни. Там хората знаейки какво ще им причини тютюнопушенето и карането бързо на кола, просто не го правят. Ние тук смятаме, че всичко ще се случи на някои друг, а не нас, обясни той.

Това е едно двойно счетоводство и защитен механизъм да не развием депресивно или психично разстройство, наложено от комунистическия режим„, коментира доц. Околийски.

Той коментира и затварянето първо на училищата като мярка срещу четвъртата вълна. Училищата трябва да бъдат затваряни последни и първи да бъдат отваряни при пандемия. Пак се провалихме, защото липсва доброто сътрудничество между Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието, призна доц. Околийски, като изрази становището на СЗО, че образованието на децата е проблем на националната сигурност.

По данни на СЗО 24% от учителите са ваксинирани, а Околийски недоумява защо учителите също не допринасят за по-бързото връщане на децата в училище. „Аз не мога да разбера как учителите станаха жертва на дезинформация„, недоумява той.

За фалшивите зелени ковид сертификати, Околийски отбеляза, че живеем в уникална държава, при която хората предпочитат да останат в голям риск от заразяване. След първа доза изобщо не сме защитени, защита има чак след втората доза, подчерта той.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

Трима са убити при израелски удар в Рафах

Това твърдят палестински източници

Лондон: Руските сили настъпват към Часов Яр с тактиката от Авдеевка

Градът е силно защитен и разположен на високо място

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img