Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на „българско малцинство“ в Република Северна Македония

Views 4473
0 0
Снимка: архив БГНЕС

България не е заинтересована да иска признаване на „българско малцинство“ в РС Македония, заяви политологът Огнян Минчев в публикация в профила си във Фейсбук.

На базата на българската Конституция в двустранната българо-македонска декларация от 1999 г. бе утвърден принципът на задължението на страните да спазват индивидуалните права на своите граждани да се самоидентифицират и да проявяват свободно своята идентичност в доброволни обединения в сферата на гражданското общество. Българската държава признава равноправни граждани, а не малцинства и мнозинства.“ – напомня Минчев.

Крайно време е в българските институции – най-вече във МВнР да започнат да управляват компетентни хора и да се спре взимането на решения на парче! Голямата беля, която направиха разни „патриоти“ не може да бъде поправена с нова поредица идиотски решения, откъснати от контекст, национален интерес и перспективна стратегия за неговото отстояване.“ – подчертава политологът.

Припомняме, че в петък служебният министър на външните работи Светлан Стоев заяви на брифинг, че МВнР търси възможности българите да бъдат вписани в конституцията на Република Северна Македония наравно с останалите изброени народи в страната.

Предложението породи опасения, че в условията на насаждане на омраза към България и българите, хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония ще бъдат подложени на натиск и дори за тях може да е опасно да се заявят като българи. Много българи в Македония споделят, че са станали обект на подигравки и омраза, нерядко и на физическа агресия.

Така едно официално признато „българско малцинство“ може да се окаже много малобройно и това да затрудни отстояването на правата на българите.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Адриан Петков

Адриан Петков се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Арман Бабикян настоя, че за кабинета трябва да се чуе и Слави Трифонов

Между „Изправи се.БГ! Ние идваме“ и „Има такъв народ“ общите неща са целите да се смени управлението на модела „Борисов“ и социалните и икономическите политики. Това заяви Арман Бабикян в сутрешния блок на БНТ. По-лесно се говори в сегашното 46-то Народно събрание. Има основа за диалог за съставяне на кабинет, […]