Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Общественият съвет на БНР: Орязването на бюджета на радиото е натиск

Общественият съвет на БНР изпрати отворено писмо до президента, парламента, Министерския съвет и СЕМ, в което изразява позицията си относно намаления размер на бюджетния трансфер, предоставен на Българското национално радио (БНР).

На 20 април 2021 г. излезе годишният доклад на неправителствената организация „Репортери без граници“. Според неговия индекс за свобода на словото от срамното 111 за предходната година България падна с още едно надолу и вече заема още по-срамното 112 място – най-ниско в Европейския съюз.

Същият този месец април Министерският съвет намали финансирането на Българското национално радио с почти един милион лева.

Българското национално радио е националната медия, която се ползва с най-голямо обществено доверие – според института Ройтерс към университета Оксфорд три поредни години БНР е на първо място по доверие сред всички медии в страната.

Солидаризирайки се напълно с писмото на генералния директор на БНР, г-н Андон Балтаков до Комисията по бюджет и финанси в 45-тото Народно Събрание на Република България, настояваме да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за БНР. Също така държим да бъде възстановена бюджетната субсидия в първоначалния й размер, както и да бъде обяснено какво е наложило нейното намаление.

В противен случай приемаме това действие като санкция и опит за налагане на политически натиск и контрол. Общественият съвет на БНР подкрепя ръководството на радиото във всички предприети от него действия за финансово оцеляване и запазване на самоуважението на обществената медия. Считаме, че писмото на генералния директор г-н Андон Балтаков до българския парламент е обоснован отказ на една отговорна бюджетна институция да бъде третирана наравно с небрежно ръководените бюджетни организации.

Като обществена медия с авторитет и най-високо доверие БНР ще е много по-полезно с работата си, а не с покорното приемане на поредната рестрикция, която представлява финансов натиск върху медията. Трудностите, с които обществото ни е принудено да се справя в ситуация на пандемия, предполагат справедливо разпределяне на тежестите. БНР е готово да поеме и поема своята, но това не бива да става за сметка на пълноценното му функциониране.

Въпрос на национален интерес е да бъде инвестирано в качествена, независима и професионална журналистика и е недопустимо да бъде финансово дестабилизирана именно медията, която осигурява на обществото достоверна, надеждна информация и плурализъм на гледните точки и то в момент, в който сме изправени пред агресивна, хибридна война, а информационният поток е залят от фалшиви новини.

Ние, членовете на Обществения съвет на Българското национално радио, се обръщаме към вас като крайна мярка в стремежа си да бъде прекратен поредният опит за контрол и влияние върху свободните медии и се надяваме да открием национална, обществена дискусия за ценностите и опазването на свободата на словото, както и необходимостта от по-бързо актуализиране и приемане на промените в Закона за радиото и телевизията.

С уважение,

Милен Врабевски, председател,
Еди Емирян, заместник председател
Александрина Пендачанска
Георги Текев
Красимира Величкова
Людмила Филипова
Светла Петрова
Снежана Попова
Стефан Командарев

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Енергийният регулатор на ЕС предупреди, че блокът все още...

ФБР припомня колко опасен е TikTok

Докато Сенатът на САЩ се готви да одобри забраната...

Общо 30 хил. деца посещават ясла към 2023 г.

Общо 835 самостоятелни детски ясли и яслени групи в...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img