Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Няма да одобряваме Преговорната рамка на РСМ сега, увери Стефан Янев

Снимка: Dnes.bg.

Не, няма да одобрим Преговорната рамка на РСМ и Албания в този й вид. Такъв беше лаконичният отговор премиерът Стефан Янев на въпроса за предстоящата среща утре в рамките на делегацията на Република Северна Македония у нас. В студиото на БНТ Янев обясни, че България не е в ситуация да отстъпи, нито да прави компромиси в позицията си. Действията на служебното правителство са в рамката, гласувана от Народното събрание.

Имаме ясни насоки„, посочи Стефан Янев.

Той обаче е оптимист за това, че служебното правителство може да допринесе за положително развитие на взаимоотношенията между двете страни и следващите управляващи и Народно събрание да стъпят върху такава основа.

Служебният премиер коментира и днешното уволнение на шефа на ДАР Атанас Атанасов като последователно действие от страна на правителство по назначаване на професионалисти. Това е единственият критерий. Янев отхвърли тезата на Атанасов, който вижда в уволнението си „дългата ръка на Кремъл„: Аз мога да посоча други посоки, дори и други столици.“ Стефан Янев обаче не пожела да продължи с конкретика. Иначе след налагането на санкциите по закона „Магнитски“ проблемът с корупцията вече не е национален. Той се дължи на дълбоко вкоренени корупционни практики и йерархично изградени корупционни уредби и практики, според Стефан Янев.

По думите на Янев корупцията се проявява в сложни изградени от самата държава схеми. Това е „почти законна корупция„, но в едни сметки, които не произвеждат добавена стойност, се вливат огромни финансови средства.

Досегашното управление бе не само некомпетентно, но и корумпирано. Малки хора, които не са имали необходимата експертиза, са взимали решения при предишното правителство, обясни служебният премиер Стефан Янев.

На въпрос дали досегашното управление е некомпетентно или корумпирано, министър-председателят отговори: „И двете.“ Той обърна внимание, че на практика корупцията не е национален проблем, а наднационален. Според него това е така особено след анонса на американското правителство от 2 юни с така наречения закон „Магнитски“. „Очевидно е, че нашата система на функциониране на държавата, има елементи на дълбоко вкоренени корупционни практики. Дори може да се каже нещо повече. Ако за обикновените хора корупцията е нещо, с което така или иначе са принудени да се справят на ежедневна база, то от гледна точка на държавата изглежда, че корупционната среда се създава на базата на почти йерархична структура. Тя върви отгоре надолу.

Служебното правителство се съсредоточава именно върху тези практики, а следващото Народно събрание ще преценява къде да се променя нормативната уредба. Това не влиза в правомощията на служебното правителство. Иначе където има данни за престъпления, те ще бъдат предадени на прокуратурата, а като основна цел на служебното правителство Янев открои излагането на показ пред обществото и по този начин отново овластяване на гражданите, които трябвало отново да вземат властта и управлението на държавата в свои ръце.

За подслушванията той коментира, че тази информация по закон може да бъде предадена само и единствено в парламента на специализирана комисия. А на въпрос за записа с президентския съветник Пламен Узунов, който бе разпространен от медии, Стефан Янев заяви, че е казал своето мнение на държавния глава, който трябва да бъде питан. С Пламен Узунов не се е чувал, нито е разговарял в последно време. „Аз съмнения и притеснения нямам„, посочи обаче Стефан Янев.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Столичанин попадна в ареста след агресия на пътя

Хвърлил по жена запалена цигара и я хванал за врата

Иван Гешев и Партията на българските жени обединяват сили на изборите

Коалиция "Граждански блок" и Иван Гешев се регистрираха в...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Протестиращи искат законови промени за тестването на шофьори

Протестиращите се събраха край езерото Ариана в София

Св. Синод не разреши делегация да пътува до Йерусалим за Благодатния огън

Предвид продължаващите бойни действия в Израел Св. Синод реши...

Даниел Вълчев: Служебното правителство стана миш-маш

Вторачването в служебните правителства не е нещо много полезно...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img