Нулева ДДС ставка за храни и лекарства няма да има, засега

Views 5877
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Комисията по здравеопазване в парламента не прие да има нулева ставка за хранителни продукти от малката потребителска кошница на НСИ, за ел. енергия за бита и за лекарствата. Промените в Закона за ДДС са предложени от ПГ на „Възраждане“. Искра Михайлова представи предложенията: Преди две години бе намалено 9% ДДС за стимулиране на сектори заради извънредната епидемична обстановка, днес има енергийна криза и война в Украйна и санкциите, от която и ние сме засегнати. Днес е още по-належащо като дискусия и в тази връзка се предлага промяна в Закона за ДДС чрез нов член 36В, облагаема доставка с нулева ставка за храни и напитки в малката кошница на НСИ, вода и доставка на природен газ, централна енергия за бита, лекарства и медицинско оборудване за инвалидност, което да влезе в сила от 1 април 2022 г.

Депутатът от „Възраждане“ каза обаче, че европейското право силно ограничава възможността на държавите за занимания с ДДС, но в ЕС вече се обсъждат нулеви ставки и за ток, и за храни.

Становища дадоха от Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите (МФ) и НЗОК. Д-р Петър Грибнев, зам. здравен министър, не смята, че ще има намаление на цените на лекарствата, тъй като се осигуряват чрез поръчка и позитивен лекарствен списък. В тази връзка не подкрепят предложението.

Людмила Петкова от отдел Данъчна политика към МФ не подкрепя законопроекта, тъй като има групи стоки, по които не може да се приложи нулева ставка, освен ако не искаме дерогация от директивата на ЕС.

Директорът на НЗОК Петко Салчев посочи, че директивата предвижда не по ниска от 5% ДДС ставка, което е недостатък на законопроекта.

След това Елена Гунчева от „Възраждане“ изтъкна факта, че България е най-бедната страна в ЕС, а ДДС е прекомерно за основни стоки.

Председателят на комисията Антон Тонев от ПП обясни, че групата ще се въздържи, той смята, че работни групи могат да оформят други предложения за подпомагане на посочените уязвими групи от хора.

Ивайло Христов от ИТН уточни, че пазарът на лекарства е 5 млрд. лв., значи ДДС е 1 млрд. лв., намаляването на ДДС-то е трудно да се направи при приет бюджет и бе категоричен, че ще гласуват „въздържал се“.

Георги Михайлов от БСП коментира, че законопроектът заслужава внимание и уважение, но според анализите и финансистите на МФ не е възможно да бъде реализиран. БСП обмисля тази възможност, повечето държави в ЕС имат по-ниска ставка на лекарствата, отколкото в България, каза той. Михайлов обяви, че групата ще се въздържи по предложението.

Хасан Адемов от ДПС анализира, че дискусията се води много години и изборът е между унифицирана ставка на широка основа или диференцирани ставки, подкрепя със сериозни забележки за лекарствата, за хранителните продукти. Тонев подкрепя доводите му, които по думите му са за неприемане на законопроекта и затова вижда политически аспект на изказването, тъй като ще се загубят 1 млрд. лв. от лекарства в Европа.

Д-р Георги Михайлов също каза, че смята, че е политическо изказване. С 8 гласа „за“, 1 „против“ и 8 „въздържал се“ законопроектът не бе приет.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Руският посланик в Босна я заплаши със съдбата на Украйна, ако влезе в НАТО

Игор Калабухов, руският посланик в Босна и Херцеговина, каза пред босненски телевизионен канал, че Русия ще реагира, ако Босна реши да се присъедини към НАТО и цитира примера с Украйна в очевидно споменаване на използването на военна сила, съобщава „Еурактив“. В коментар пред телевизия FTV в четвъртък руският посланик Калбухов заяви, че страната може […]