Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Нови 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ – планът на служебния кабинет до 2053 г. (СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

Амбициозна стратегия за развитие на българската енергетика с 30-годишен хоризонт – до 2053 година, представи служебният енергиен министър Росен Христов. На форума, проведен в столицата, присъстваха президентът Румен Радев, премиерът Гълъб Донев, депутати, представители на бизнеса, синдикати и др.

В сферата на ядрената енергетика се предвижда строителството на 4 нови блока, два на площадката в Белене и два на тази в Козлодуй, като се основаваме на съществуващото вече ноухау и интереса от чуждестранни инвеститори„, представи визията си в сферата на ядрената енергетика министър Христов. В конкретика се предвижда изграждането на нови мощности от общо 4000 мегавата.

Освен това – залага се изрично на максималното удължаване на живота на ТЕЦ-овете и то не в режим на очакване на неизбежна гибел, а напротив – развитие до 2030 година. След това ще се върви към поетапно извеждане от експлоатация на мощностите с цел постигането на европейските изисквания за декарбонизация, като същевременно се осигурява друга работа на всички заети в бранша.

Снимка: БГНЕС

Силен фокус се поставя и на възобновяемите енергийни източници – към 2030 година следва в енергийния микс да бъдат включени 7 гигавата слънчеви и 2 гигавата вятърни мощности, като числото се увеличи съответно на 12 и 4 гигавата към 2050 година.

Съобразяваме се обаче с географските особености на България, много от тази земя е плодородна, която трябва да се ползва за други нужди, не за фотоволтаици„, подчерта Христов.

Служебният кабинет възражда и идеята за ВЕЦ-ове по българското поречие нарека Дунав, чиито корени са още от времето на социализма, а последно бе лансирана от последния редовен кабинет Петков.

Има силен потенциал за изграждане на водноелектрически централи. Водим и разговори за изграждане на такива по река Дунав с румънската страна (…) Виждаме потенциал за изграждане на две такива централи по поречието на Дунав“ (…) Това е може би най-изгодната икономически инвестиция, тъй като освен електроцентрали, това се явяват и коридори за сухопътния и ЖП транспорт, ще помогнат и за корабоплаването, както и напояването. Те са изключително важни и за стабилността на водата от гледна точка на сигурността на АЕЦ „Козлодуй“, тъй като това лято поради екстремното засушаване нивото на водата падна до минимум и бяхме на прага да спрем централата заради затруднения с охлаждането„, обясни визията си шефът на енерговедомството.

До няколко седмици ще бъде създадена и съвместна работна група с румънската страна, която да работи по проектите.

Снимка: БГНЕС

Общо се планира увеличаването на водноелектрически мощности с 870 мегавата до 2030 година и 1270 до 2050 година. Активно ще се работи и за разширяването на ПАВЕЦ Чаира, както и изграждане на други подобни мощности в размер на 1 гигават. Проучват се и иновативни технологии за съхранение на енергия в земните недра под формата на сгъстен въздух. Освен това – работи се по изграждането на 600 мегавата батерии за съхранение на енергия, развитие на електропреносната мрежа, дигитализация на сектора и др.

Няколко основни задачи задал президентът Радев при изготвянето на стратегията – да се запазят в максимална степен съществуващите мощности, съществуващият към момента човешки потенциал и технологии, да се използват максимално природните дадености на България, а въпросният преход да не се отрази негативно върху хората, заети към момента в бранша.

Искам да подчертая какво може да се постигне за 5 месеца в този сектор, ако се действа решително и естествено на най-високо ниво. Виждате, че за няколко месеца се пусна в експлоатация така очаквания интерконектор с Гърция, разбира се, стъпвайки на усилията на няколко правителства. Проведоха се открити и прозрачни процедури за доставка на природен газ, което се отрази върху цените, удвои се капацитетът на терминала в Александруполис„, направи позитивна ретроспекция Румен Радев, който открои като основни постижения на служебния кабинет и диверсификацията на доставките на ядрено гориво, както и договора с турската „Боташ“, за капацитети за доставка на втечнен природен газ.

България се превръща във все по-голям фактор на Балканите, в региона, в ЕС с инициативи, с проекти, с разработване на конкретни идеи„, подчерта държавният глава. Изправени сме и пред „уникален шанс“ да влезем сред водещите страни, които разработват технологии за съхранение на енергия от ВЕИ, което е ключът за бъдещето, посочи още Радев.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

Затягат контрола срещу неправилното паркиране в София

Затяга се контрола срещу неправилното паркиране в София. Това...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

САЩ и Южна Корея обсъждат разходите за съвместна отбрана

Представители на САЩ и Южна Корея ще се срещнат в...

Калоян Паргов няма да се кандидатира за председател на БСП-София

Калоян Паргов няма да се кандидатира отново за председател...

Обединеното кралство ще отдели 2,5% от БВП за отбрана до 2030 г.

Великобритания ще повиши разходите си за отбрана до 2,5%...

София не е пред епидемия от коклюш, засега

София не е пред обявяване на национална епидемия заради...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img