Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Нинова и бизнесът искат възобновяване на преговорите с „Газпром“ (ВИДЕО)

Снимка: архив БГНЕС

Представители на бизнеса отидоха на спешна среща при министъра на икономиката Корнелия Нинова заради газовата криза. Да спасим българската национална икономика и индустрия, призова Нинова. И двете страни са се обединили, че инфлацията не трябва да се помпа.

Корнелия Нинова представи справка за тежестта на ситуацията. Основните потребители на природен газ са търговските дружества от сектори Химия и Енергетика, чието потребление възлиза на 1 633 млн. куб. метра. Структурата на потребление на природен газ по отрасли е: Енергетика-39,27%, Химия- 37,90%з Металургия – 5,04%, Строителство-1,64%, Стъкло и порцелан-8,11%, други-8,04%.

В засегнатите от спиране на подаването на природен газ сектори оперират 25 241 предприятия. За 2018 година делът на добавената стойност, създадена от засегнатите предприятия, е 17% от общия за страната и е на стойност 11 195701 милиона лева.

Те са произвели продукция на стойност 41 447 967 милиона лева, което е 23% от общо произведената продукция в страната. В засегнатите сектори са заети 246 909 души или 11% от заетите в страната. Оборотът на предприятията е на стойност 50 471 233 хил. лева или 17% от общия оборот на икономиката.

Правителството ще направи всичко възможно за възобновяване на разговорите с „Газпром“. Да се замразят цените на газа такива, каквито са в момента, са решили още Нинова и бизнесът. Също така спешно ще се приеме Законът за облагане на свръхпечалбите на енергийните предприятия.

БСП утре на извънредно заседание ще внесе предложението за замразяване на цената на газа. За Нинова най-важно е да се спаси икономиката и хората.

Бизнесът е притеснен от това, че цената на газа е непрогнозируема. Според работодателите трябва да се спаси българската индустрия и да се спаси държавата, както и доходите на хората. Индустрията, държавата и Европа нямат алтернатива на руския газ, според бизнеса. Алтернативни източници няма да се осигурят до 2027 г., а бизнесът не иска да плаща на комисионерите.

Васил Велев от АИКБ обясни, че свръхвисоките цени на енергоносителите генерират инфлация. Не искаме да губим време в национални протести за лесно решим проблем, изтъкна той. Ние пак ще консумираме руски газ, но през посредници и с 30-40% по-скъпо, според него.

Бизнесът настоява да не се плащат грешни пари. Кирил Домусчиев от КРИБ е доволен от срещата и от постигнатото съгласие какво трябва да се предприеме, за да продължи да работи икономиката. Освен това предлаганите мерки ще спрат инфлацията. Тези мерки са работещи, убеден е той. Мерките трябва да се вземат много спешно, подчерта Домусчиев. Ако искаме да запазим държавата си, трябва да вземем спешни мерки, изтъкна още той. Иначе бизнесът е готов за протести.

Министърът на икономиката Корнелия Нинова е убедена, че ще се разберат по тези мерки с останалите партньори в коалицията. Ще има един разумен разговор, категорична бе тя. Българският национален интерес е да има мир, отсече министърът на икономиката.

Припомняме, че от „Газпром експорт“ уведомиха „Булгаргаз“ и полската PGNiG за спиране на доставките на газ от 27 април до извършване на плащането в съответствие с процедурата, установена с указа„. От руската компания „Газпром“ добавиха, че „Газпром експорт“ не е получил плащания за доставки на газ през април от тези компании към приключване на дейността на 26 април.

В отговор от българския бизнес заявиха, че спирането на газа ще бъде пагубно за химията, металургията, стъклопроизводството и машиностроенето. В най-добрия случай това ще означава много по-високи цени.

Според Кирил Петков българското министерство на енергетиката (МЕ) има точни стъпки за справяне с кризата с газа.

На следващия ден председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от Продължаваме промяната Радослав Рибарски заяви, че можем да поискаме предсрочно прекратяване на договора с „Газпром Експорт“.

Искането за плащане на руския газ в рубли идва, след като на 31 март 2022 г. руският президент Владимир Путин подписа указ, според който всички държави, смятани от Русия за „неприятелски“, трябва да плащат синьото гориво чрез сметки в „Газпромбанк“, като плащанията в евро и долари ще бъдат превалутирани в рубли.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран отрича скоро да получи руски изтребители Су-35

Техеран опровергава информация за предстояща доставка

ФБР припомня колко опасен е TikTok

Докато Сенатът на САЩ се готви да одобри забраната...

Бившият началник на кабинета на Владислав Горанов пое Финансовата инспекция

Агенцията за държавна финансова инспекция е с нов директор...

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

40 дни от кончината на патриарх Неофит

Главата на БПЦ почина на 13 март на 78-годишна възраст

В Скопие ще избират президент на втори тур (ОБНОВЕНА)

Лидерът на опозиция води пред сегашния държавен глава

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img