Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Надзорниците на Meta призоваха за падане на забраната на думата „Шахед“

Снимка: Stock

Надзорният съвет във вторник призова компанията да прекрати пълната си забрана на арабската дума „шахед“ или „мъченик“ на английски, след като едногодишен преглед установи, че подходът на собственика на Facebook е „прекален“ и ненужно е потиснал речта на милиони потребители, предава „Ройтерс“.

Бордът, който се финансира от Meta, но работи независимо, каза, че гигантът на социалните медии трябва да премахва публикации, съдържащи думата „шахед“, само когато са свързани с ясни признаци на насилие или ако отделно нарушават други правила на Meta.

Решението идва след години на критика към работата на компанията със съдържание, включващо Близкия изток, включително в проучване от 2021 г., поръчано от самата Meta, което установи, че нейният подход има „неблагоприятно въздействие върху правата на човека“ върху палестинците и други арабскоговорящи потребители на нейните услуги.

Тези критики ескалираха след началото на военните действия между Израел и Хамас през октомври. Правозащитни групи обвиниха Мета в потискане на съдържание в подкрепа на палестинците във Facebook и Instagram на фона на война, която уби десетки хиляди хора в Газа след смъртоносните нападения на Хамас в Израел на 7 октомври.

Надзорният съвет на Meta стигна до подобни заключения в доклада си във вторник, като установи, че правилата на Meta за „шахед“ не са отчели разнообразието от значения на думата и са довели до премахване на съдържание, което не е насочено към възхвала на насилствени действия.

Meta работи при предположението, че цензурата може и ще подобри безопасността, но доказателствата сочат, че цензурата може да маргинализира цялото население, като същевременно изобщо не подобрява безопасността„, каза съпредседателят на Надзорния съвет Хеле Торнинг-Шмид в изявление.

Понастоящем Meta премахва всички публикации, използващи „шахед“ за хора, посочени от нея в списъка си с „опасни организации и лица“, който включва членове на ислямистки бойни групировки, наркокартели и организации за превъзходство на бялата раса.

Компанията казва, че думата представлява похвала за тези субекти, които забранява, според доклада на борда.

Хамас е сред групите, които компанията определя като „опасна организация“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Андрей Ковачев: България няма да има успех, ако правителствата се сменят през няколко месеца

Европейският парламент гласува резолюция, с която предупреждава за руска...

Соня Момчилова: Дано не се премине границата между регулацията и цензурата

Съветът за електронни медии (СЕМ) избира председател. Мандатът на...

Иван Таков: Обединението в БСП е шанс България да се измъкне от цикъла на сглобките

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ПП-ДБ: Причината за новите избори е Делян Пеевски

"Решението да отидем на нови избори, беше на Делян...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

20 години затвор за Георги Семерджиев и на втора инстанция

И на втора инстанция 20 години затвор за Георги...

Протестиращи искат законови промени за тестването на шофьори

Протестиращите се събраха край езерото Ариана в София

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img