Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Надежда Нейнски: България не е скрит съюзник на Путин

Надежда Нейнски, снимка: bTV новините

България не е скрит съюзник на руския президент Владимир Путин, но има хора у нас, които се надяват на закрила или финансиране от него и това не е тайна за никого.

Това мнение изрази пред Нова телевизия Надежда Нейнски – бивш външен министър.

Според нея Путин нямаше да стане толкова арогантен и агресивен, ако той не смяташе, че Европа е слаба. Една от причините за това е, че тя беше зависима от руските доставки на газ. Русия инвестира не само в политици, но и в цели партии, са наблюденията на Нейнски. По думите й целта на Путин е да вземе добри позиции в европарламента чрез различно поставени партии. Евроизборите ще бъдат геополитическо поле и много сериозно изпитание, посочи Нейнски.

Според нея президентските избори в Русия този път имат по-различен смисъл и то е създаването на т.нар. вечен путинизъм. Тези избори искат да покажат, че той е несменяем. Мнозина от руснаците не виждат вече Русия без Путин и смятат, че точно той ще донесе мир, изтъкна Нейнски. По думите й Путин няма претенции режимът му да бъде демократичен.

Според нея сериозна геополитическа битка ще се води и при избора на нов патриарх на България. И в този контекст присъствието на Вселенския Патриарх на погребението на Неофит е много тежък удар срещу руската църква, посочи Нейнски.

Тя сподели мнението си и относно паметниците в България, построени по времето на социализма. Според нея тяхното място е в музей, като това ще има оздравително значение, тъй като това, което не трябва да се повтаря, трябва да се помни.

Слава Богу твърде малка част от обществото иска тези музеи„, посочи Нейнски. Тя не вижда нищо патриотично в централната част на градовете да има символи на тоталитарния режим. Във всички градове подобни паметници са в центъра. И всички такива паметници са над всичките постройки и се извисяват като езически храмове или фигури, коментира Нейнски.

Може би трябва да се води дебат с обществото какво символизират тези паметници и защо не е редно да остават в центъра на градовете, изтъкна бившият външен министър.

По отношение на предстоящата евентуална ротация Нейнски смята, че правителство ще има. Въпросът е какво. Съставът на МС ще даде представа за това какво доверие има между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, посочи Нейнски. Според нея преди да приключат преговорите, не трябва да бъдат коментирани пред медиите. Но е категорична – коалиционно споразумение трябва да има, при това за целия мандат. Това щеше да улесни много ротацията.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

ПП-ДБ оставят вратата за общо управление с ГЕРБ отворена

ПП-ДБ са готови да преговарят за общо управление с...

Настимир Ананиев: ЦИК назначи 26 гербера в РИК и един на ПП-ДБ

ГЕРБ и ДПС все още могат да отидат заедно на избори

Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материлани щети

WSJ: Путин не стои зад смъртта на Навални

Американските разузнавателни агенции установиха, че руският президент Владимир Путин...

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Руски съд нареди журналиста от руското издание на Forbes...

Олимпийският огън потегли към Париж

Олимпийският огън за игрите в Париж отплава за Франция...

Иранските власти ще освободят екипажа на задържания кораб MSC Aries

Екипажът на задържания кораб, който плаваше под португалски флаг,...

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Априлски сняг падна на Пампорово

Априлски сняг падна на Пампорово и високите части на...

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

КНДР проведе учения за ядрена контраатака

Северна Корея проведе първите учения за ядрена контраатака, ръководени...

Армията на Буркина Фасо е избила 223 цивилни през февруари

Повече от 220 цивилни, включително най-малко 56 деца, са...

Бойко Борисов за МВнР: Тази тема не е моя (ВИДЕО)

Не искам да коментирам тази тема, тя не е...

Ваня Григорова: Изхабени политически бастуни им се привиждат патерици

"Изхабени от политическа употреба бастуни им се привиждат патерици....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img