Реклама

https://www.gerb.bg/bg

На второ четене в комисия гласуваха независим прокурор да разследва главния

Снимка: БГНЕС

Комисия по правни въпроси одобри на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които управляващите предлагат нeзaвиcим пpoĸypop дa paзcлeдвa глaвния. Предложението е на Kpacимиp Ципoв от ГЕРБ и народни представители.

В хода на изказванията депутатът от БСП Крум Зарков се обоснова по няколко параграфа „против“. Като първи свой аргумент той контрира още в първа точка, че разследващият главния прокурор на практика ще има свой заместник, което обезсмисля промяната. Вносителят Красимир Ципов отговори, че се „правят внушения, но не иска да коментира поради каква причина“. „Когато говорим за ефективно разследване, става дума за разследване, не за провеждане на отделни процесуални следствия и действия по разследване, както и прокурорът няма да вземе окончателно решение“, каза той. Като най-съществена промяна депутатът от ГЕРБ посочи, че „когато прокурорът по разследването и негов заместник откаже да образува досъдебно производство, този негов акт ще подлежи на съдебен контрол.“

Крум Зарков коментира доволно, че е приета идеята, за която БСП е настоявало отдавна, но все пак отбеляза, че има „правни безумия“, като например „отказ да се образува досъдебно производство да бъде обект на съдебен контрол“. „Ще ви помоля да си представите, че няма фигура на специален прокурор, който да разследва главния и всеки един прокурор може да го разследва“, обърна се той към Ципов. Зарков предложи да бъде въведен механизъм, с който да има възможност да се отиде пред съд, който да прецени, „така както вие сте изписали съответните алинеи и да даде указания за действията, без да влияе на вътрешните убеждения на прокурора“.

Депутатът от БСП отново изказа мнение, че „този законопроект, който въвежда възможност за разследване на главния прокурор, всъщност се ограничава“. „Ако го няма този нов главен прокурор, всеки един деюре няма никакви пречки да разследва деяния, извършени от главния и негови заместници“, коментира още Зарков.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид взе думата. „Отнасяме се сериозно към темата, от ДПС винаги сме се отнасяли сериозно към тази тема. Партията е участвала много пъти по промени на законодателство по препоръките на европейските органи и механизма за сътрудничество“, каза Хамид. Той обаче коментира, че първо ЕС казва, че „всичко е окей, а сега казват, че нищо не е окей“.

Депутатът Крум Зарков отбеляза все пак, че с новите поправки, сред които отворена процедура за кандидатстване, е очевидно желанието на вносителите да се съобразят с критиките на първо четене. Зарков обаче обърна внимание: „Пропуснали сте, случайно или не, поправка в Закона за съдебната власт, която регламентира условията и реда на съдия, привлечен като обвиняем. Сега това става по предложение на главния по искане на наблюдаващия.“

Ципов отговори, че е предвидена възможност на не по малко от 6 от членовете на ВСС да издигнат кандидатура. „По отношение на мнозинството сметнахме, че трябва да въведем едно особено мнозинство, което не е предвидено в действащия закон за административен ръководител или т.нар трима големи, опитахме да направим тези предложения, смятаме, че така ще направим процедурата по-ясна и по-конкретна“, каза той.

Пpoeĸтът зa дoпълнeниe нa нa HΠK, c ĸoйтo ce измeня и cъдeбният зaĸoн, cъздaвa фигypaтa нa „пpoĸypop пo paзcлeдвaнeтo cpeщy глaвния пpoĸypop“, ĸoйтo нямa дa ce пoдчинявa нa ниĸaĸви yĸaзaния нa гopecтoящитe oбвинитeли. Според промените щe paбoти пo paзcлeдвaнeтo нa дeлa зa пpecтъплeния, извъpшeни oт главния прокурор и ще имa 7 гoдини мaндaт бeз пpaвo нa пoвтopнo избиpaнe. Сред промените още е възможността той да бъде нoминиpaн от шecтимa oт Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия, a да гo избиpa Πлeнyмът нa BCC c oбиĸнoвeнo мнoзинcтвo. Дeлaтa cpeщy Глaвния щe cа oт ĸoмпeтeнтнocт нa cпeциaлизиpaнитe cъдилищa, пocлeднa инcтaнция e BKC.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китайски военни се срещнаха с американски и руски военноморски служители в Циндао

Високопоставени китайски военни проведоха отделни срещи с колеги от...

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Външните министри на страните от Г-7 набелязаха "конкретни стъпки",...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Норвегия призова за възобновяване на финансирането на Агенцията за палестинците

Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията...

Туризмът иска от НС да реши за наемането на хора от трети страни сега

Редица сдружения и асоциации по туризма са подали молба...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img