На второ четене в комисия гласуваха независим прокурор да разследва главния

Views 955
0 0
Снимка: БГНЕС

Комисия по правни въпроси одобри на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които управляващите предлагат нeзaвиcим пpoĸypop дa paзcлeдвa глaвния. Предложението е на Kpacимиp Ципoв от ГЕРБ и народни представители.

В хода на изказванията депутатът от БСП Крум Зарков се обоснова по няколко параграфа „против“. Като първи свой аргумент той контрира още в първа точка, че разследващият главния прокурор на практика ще има свой заместник, което обезсмисля промяната. Вносителят Красимир Ципов отговори, че се „правят внушения, но не иска да коментира поради каква причина“. „Когато говорим за ефективно разследване, става дума за разследване, не за провеждане на отделни процесуални следствия и действия по разследване, както и прокурорът няма да вземе окончателно решение“, каза той. Като най-съществена промяна депутатът от ГЕРБ посочи, че „когато прокурорът по разследването и негов заместник откаже да образува досъдебно производство, този негов акт ще подлежи на съдебен контрол.“

Крум Зарков коментира доволно, че е приета идеята, за която БСП е настоявало отдавна, но все пак отбеляза, че има „правни безумия“, като например „отказ да се образува досъдебно производство да бъде обект на съдебен контрол“. „Ще ви помоля да си представите, че няма фигура на специален прокурор, който да разследва главния и всеки един прокурор може да го разследва“, обърна се той към Ципов. Зарков предложи да бъде въведен механизъм, с който да има възможност да се отиде пред съд, който да прецени, „така както вие сте изписали съответните алинеи и да даде указания за действията, без да влияе на вътрешните убеждения на прокурора“.

Депутатът от БСП отново изказа мнение, че „този законопроект, който въвежда възможност за разследване на главния прокурор, всъщност се ограничава“. „Ако го няма този нов главен прокурор, всеки един деюре няма никакви пречки да разследва деяния, извършени от главния и негови заместници“, коментира още Зарков.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид взе думата. „Отнасяме се сериозно към темата, от ДПС винаги сме се отнасяли сериозно към тази тема. Партията е участвала много пъти по промени на законодателство по препоръките на европейските органи и механизма за сътрудничество“, каза Хамид. Той обаче коментира, че първо ЕС казва, че „всичко е окей, а сега казват, че нищо не е окей“.

Депутатът Крум Зарков отбеляза все пак, че с новите поправки, сред които отворена процедура за кандидатстване, е очевидно желанието на вносителите да се съобразят с критиките на първо четене. Зарков обаче обърна внимание: „Пропуснали сте, случайно или не, поправка в Закона за съдебната власт, която регламентира условията и реда на съдия, привлечен като обвиняем. Сега това става по предложение на главния по искане на наблюдаващия.“

Ципов отговори, че е предвидена възможност на не по малко от 6 от членовете на ВСС да издигнат кандидатура. „По отношение на мнозинството сметнахме, че трябва да въведем едно особено мнозинство, което не е предвидено в действащия закон за административен ръководител или т.нар трима големи, опитахме да направим тези предложения, смятаме, че така ще направим процедурата по-ясна и по-конкретна“, каза той.

Пpoeĸтът зa дoпълнeниe нa нa HΠK, c ĸoйтo ce измeня и cъдeбният зaĸoн, cъздaвa фигypaтa нa „пpoĸypop пo paзcлeдвaнeтo cpeщy глaвния пpoĸypop“, ĸoйтo нямa дa ce пoдчинявa нa ниĸaĸви yĸaзaния нa гopecтoящитe oбвинитeли. Според промените щe paбoти пo paзcлeдвaнeтo нa дeлa зa пpecтъплeния, извъpшeни oт главния прокурор и ще имa 7 гoдини мaндaт бeз пpaвo нa пoвтopнo избиpaнe. Сред промените още е възможността той да бъде нoминиpaн от шecтимa oт Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия, a да гo избиpa Πлeнyмът нa BCC c oбиĸнoвeнo мнoзинcтвo. Дeлaтa cpeщy Глaвния щe cа oт ĸoмпeтeнтнocт нa cпeциaлизиpaнитe cъдилищa, пocлeднa инcтaнция e BKC.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Нова наредба стимулира даряването на храни

Правителството прие Постановление за приемане на Наредба за специфичните изисквания за извършване на хранително банкиране и контрола върху тази дейност. Целта е да се стимулира даряването на храни и да се намали разхищението им. По този начин ще се създаде възможност храната, която не се е превърнала в хранителен отпадък и все още

Read More »