Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Молдовският парламент прие декларация за члeнство в ЕС

Снимка: EPA/DUMITRU DORU

Парламентът на Молдова одобри в четвъртък призив за присъединяване към Европейския съюз (ЕС), съобщава „Ройтерс“. Опозицията бойкотира гласуването, а сепаратистите в Приднестровието призоваха властите да се откажат от претенциите си към анклава.

Президентът Мая Санду, която казва, че Русия е най-голямата заплаха за сигурността на Молдова, направи членството в ЕС крайъгълен камък на своята администрация.

Ярък противник на войната на Русия в Украйна, тя призова за провеждане на референдум за членство в ЕС тази година.

След дебат, съвпаднал със срещата на върха на ЕС в Брюксел, Парламентът прие с 54 гласа „за“ срещу 0 гласа „против“ декларация, в която се казва: „Само присъединяването към Европа може да гарантира бъдещето на страната като суверенна, неутрална и пълноценна демократична държава.“

В декларацията интеграцията в ЕС се определя като „национален проект с най-висок приоритет на Молдова„.

Опозиционният Блок на комунистите и социалистите, симпатизиращ на Москва, напусна залата.

В Приднестровието лидерът Вадим Красноселски призова молдовските власти да признаят неговата територия и да се откажат от всички претенции към нея.

Няма друг изход, каза той по телевизията на анклава. Не може повече да се говори за автономия. Трябва да се отдалечите от тези територии.“

Неговият регион, каза той, „не е сепаратистки„, а „нормален съсед„, търсещ мир и стабилност.

Приднестровието, силно зависимо от Русия за финансова подкрепа, няма международно признание, дори от Москва.

Той остана на източната граница на Молдова в продължение на 30 години с малко сътресения, но напрежението се повиши, след като молдовските власти наложиха мита през януари върху всички стоки, влизащи и напускащи региона.

Избрани служители миналия месец призоваха Москва за дипломатически мерки за защита на региона.

Среща на върха на ЕС миналата година даде зелена светлина за преговори за членство както с Украйна, така и с Молдова, но не беше обявена дата за началото на преговорите и нямаше съобщение по въпроса на срещата в Брюксел в четвъртък.

Молдова е въвлечена в ескалиращ спор с Русия, с войната в Украйна и Приднестровието като фокусни точки.

Властите привикаха руския посланик два пъти през последната седмица заради решението на Москва да отвори шест избирателни секции в анклава за президентските избори в Русия. На руски дипломат беше наредено да напусне страната.

Молдова е изправена пред спорове с втори регион на юг, Гагаузия, чийто лидер се срещна с руския президент Владимир Путин този месец и е свързан с избягал проруски бизнесмен, осъден на 15 години задочно за масова измама.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

БСП търси най-достойните в листите за вота (СНИМКИ)

Иван Иванов очаква листа, която да спечели вота

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно, уверява ЦИК

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това...

Кола се заби в багер в София

Шофьорът на автомобила е в "Пирогов"

Законотворчество като реденето на жълтите павета

Законодателната дейност в България в последната една година е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img