Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Молдова въведе извънредно положение за 60 дни

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Молдова въвежда извънредно положение, съобщи MOLDPRES.  Парламентът реши да въведе извънредно положение в Молдова за период от 60 дни, считано от 24 февруари 2022 г.

Премиерът Наталия Гаврилица уточни, че в периода на извънредното положение вземащите решения ще установят специален режим на влизане и излизане от Молдова, на използване на въздушното пространство, както и мерки за осигуряване на управление на миграционните потоци и осигуряване на защита на хората, избягали от Украйна.

В документа се вижда, че в периода на извънредното положение Комисията за извънредни ситуации на Молдова ще издава инструкции, които са задължителни и изпълнителни за ръководителите на централните и местни публични власти и икономически агенти, на публичните институции, както и на за гражданите и други хора, които са в Молдова.

Проектът предвижда също изгонване от територията на Молдова на хората, чието присъствие може да засегне осигуряването на обществения ред и сигурността на държавата; установяване на специален режим на работа на икономическите субекти и публичните институции; забрана на провеждането на митинги, публични прояви и други масови акции; координиране на дейността на средствата за масова информация; управление на миграционните потоци, както и други мерки.

Приетото на 20 януари 2022 г. решение на парламента за обявяване на извънредно положение в цяла Молдова за 60 дни беше отменено с днешното решение.

Припомняме, че вчера президентът Мая Санду предупреди, че страната ще въведе извънредно положение. Тя посочи, че страната се готви да приеме десетки хиляди бежанци от Украйна. Ще помогнем на хората, които се нуждаят от помощ подкрепа, увери Санду.

От своя страна вицепремиерът на Молдова Андрей Спину информира във Фейсбук, че страната затваря въздушното си пространство и пренасочва полетите към летища извън нейната територия.

Мярката идва, след като вчера през нощта руският президент обяви започването на война срещу Украйна под названието „специална военна операция в Донбас“.

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна. Той настоя светът да застави Русия да спазва мира.

Литва също въведе извънредно положение на своята територия.

Повече от 6340 души са преминали молдовско-украинската граница. От тях 1656 са граждани на Република Молдова и 4244 са граждани на Украйна. От друга страна, 1605 са напуснали Молдова до този момент през граничните пунктове с Украйна. От тях 1044 са молдовци и 488 са украинци.

По данни, предоставени от Министерството на вътрешните работи на Република Молдова, общо 108 граждани на Украйна са подали молби за убежище в Република Молдова.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Веселин Кожухаров оглави Агенцията за социално подпомагане

Веселин Кожухаров оглави Агенцията за социално подпомагане. Той заменя...

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Сенатът на САЩ удължи на програмата за шпиониране на чужденци

В събота Сенатът на САЩ одобри удължаването на срока...

Дейвид Георгиев – човекът карикатурист (СНИМКИ/ИНТЕРВЮ)

Казват, че карикатурата е поезията в рисуването. Едно много...

Главчев назначи нов зам.-министър на иновациите и растежа

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от сряда...

КНДР проведе ракетен тест

Северна Корея проведе изпитание на бойна глава на крилата...

Риши Сунак подготвя 500 млн. паунда за Украйна, включително ракети Storm Shadow

Британският министър-председател Риши Сунак ще пътува до Полша във...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img